«Маски-шоу» скасовуються: в Україні набув чинності закон на захист бізнесу

08.12.2017
Днями урядова газета «Голос України» опублікувала закон, який має захистити бізнес від зловживань представників влади під час слідчих дій; він дозволить більш ефективно захистити права підприємців від тиску силовиків.
 
Наразі докази, отримані правоохоронцями з порушенням норм закону, будуть визнані неприпустимими в суді.  Відтепер при проведенні обшуків обов’язково має бути присутній адвокат.
 
Також новий закон вводить покарання у вигляді обмеження волі до 5 років за розголошення даних досудового слідства, що принижують людину. 
 
Більше того, новою нормою передбачено, що судовий розгляд й досудове розслідування автоматично фіксується на аудіо- і відео, щоправда, саме цей пунк закону набирає чинності лише з 1 січня 2019 року. 
 
Цей реформаторський закон, підписаний 1 грудня Президентом Петром Порошенком, уряд називає засобом захисту бізнесу від «маски-шоу».
 
Перед тим, нагадаємо, 16 листопада Верховна Рада України підтримала законопроект 7275 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування».