Франківський драмтеатр приїхав до Києва з «Солодкою Дарусею»

12.12.2017
Франківський драмтеатр приїхав до Києва з «Солодкою Дарусею»

«Солодка Даруся». (Фото Івано-Франківського драмтеатру.)

У Києві 12 і 13 грудня Франківський драмтеатр представить виставу «Солодка Даруся» за однойменним романом лауреата Шевченківської премії імені Тараса Шевченка Марії Матіос.
 
 
На новій сцені  Театру на Подолі актори покажуть драматичне  одкровення в пронизливій пісенній оздобі про долю простих людей на тлі і в контексті історичних подій у довоєнний та післявоєнний період окупації радянськими військами Західної України.
 
 
Події розгортаються, нагадаємо,  у глухому гірському селі Черемошне, що на Буковині. 
 
«Неси, неси свої води, Черемоше. Повідай світу про солодку Дарусю, про долю ії незавидющу, про смуток і біль України, про землю, стоптану солдатськими чоботями руминів, німців, поляків, совєтів».
 
І роман, і вистава про те, як омріяні дитиною  солодощі можуть перетворитись на гірку отруту, наймиліша людина — на ворога, любов — на прокляття.
 
А німота буває сильніша від найгучніших слів. Односельці вважають німу Дарусю божевільною та подейкують, що їй не можна... цукерок. А криється за тим страшна трагедія.
 
«Солодка Даруся» Франківського драмтеатру є лауреатом численних фестивалів. Ця вистава збирала повні зали у Філадельфії, Клівленді, Чикаго, Нью-Джерсі, Нью-Йорку, Оттаві, Монреалі, Торонто, Мюнхені, Римі, Кошаліні...
 
Постановку  було двічі номіновано на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка.
 
Режисура, сценічне рішення, музичне оформлення — народного артиста  України Ростислава Держипільського. Пісенна режисура — лауреата Шевченківської премії  Наталі Половинки.
 
У виставі задіяні, зокрема,  заслужені  артистки: Галина Баранкевич (Даруся), Надія Левченко (Марія), Олеся Пасічняк (Варвара).
 
Роман «Солодка Даруся» ви­йшов окремими виданнями польською, російською, німецькою, литовською, французькою, хорватською, італійською мовами та  витримав шість україномовних видань загальним накладом понад 200 тисяч.
 
Цей роман визнано найкращою книгою першого 15-річчя Незалежності, яка найбільше вплинула на українців.
 
Протягом уже десяти років вистави Франківського драмтеатру регулярно стають театральними подіями загальнодержавного масштабу.
 
Вистави «Солодка Даруся», «Нація», «Енеїда», «Оскарі і Рожева пані», Hamlet — бажані  гості і хедлайнери поважних театральних фестивалів не лише України, а й Європи. Загалом у репертуарі театру представлені численні постановки  сучасних авторів  і нетривіально осмислена класика.