Хто більше «не мо» і «не хо» — ті за Міхо: як у Києві пройшов «Марш за імпічмент»

12.12.2017
Хто більше «не мо» і «не хо» — ті за Міхо: як у Києві пройшов «Марш за імпічмент»

Лідер партії «Рух нових сил», екс-голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі і його дружина Сандра Рулофс під час судового засідання. (Фото з сайта unian.net.)

Вранці у Печерському суді столиці розпочалися слухання у справі екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі, якого затримали ввечері в п’ятницю.
 
 
А в неділю, незважаючи на несприятливу погоду, в Києві пройшов марш за імпічмент.
 
Вважається, що його ініціатором є Саакашвілі, але чимало українців взяли участь у ньому, бо не хочуть миритися з корупцією, яка роз’їдає зсередини суспільство, та іншими негативними явищами в державі.
 
 
Збиралися активісти у парку Шевченка, і хоча спершу людей було порівняно небагато, проте вже на майдані Незалежності, куди й попрямували Хрещатиком на мітинг протестувальники, їх зібралося, за словами нардепа Володимира Парасюка, не менше 20 тисяч. Ходу супроводжували правоохоронці, котрі не перешкоджали руху колони.
 
До маршу приєдналися дружина Саакашвілі Сандра Рулофс та соратник екс-президента Грузії Давид Сакварелідзе, а також народні депутати України, які згодом виступили на мітингу.
 
Із головної сцени країни лунали вимоги щодо звільнення лідера партії «Рух нових сил» Міхеїла Саакашвілі, а також заклики до Президента України Петра Порошенка та Генерального прокурора Юрія Луценка — піти у відставку.
 
«Ми сьогодні розуміємо, що країна рухається не тим курсом, що ми обмануті, що життя по-новому не відбулося. Це очевидно. Життя відбулося по-новому тільки для тих, хто при владі. Життя по-новому для людей відбулося у вигляді бідності, захмарних тарифів, тиску корупції, зловживання владою, розваленої пенсійної реформи, колапсу медичної системи», — сказав зі сцени представник партії «Рух нових сил» Іван Слободяник.
 
А інший член «РНС» Ольга Галабала заявила, що прийшов час перестати вимагати бандитам тюрми, а посадити їх до в’язниць: «Порошенко нам обіцяв посадити Януковича, натомість посадив Саакашвілі. Отака наша реальність. І ганьба цій владі».
 
Після завершення мітингу протестувальники вирушили до слідчого ізолятора СБУ в Аскольдовому провулку, підходи до якого були заблоковані правоохоронцями, де знову вимагали звільнення Міхеїла Саакашвілі. 
 
Своє бачення усіх цих подій висловив Йоганн Бернд (керівник української редакції DW), котрий вважає, що Саакашвілі — не головна проблема, а шоу навколо нього має другорядне значення, і якщо можновладці в Києві й надалі блокуватимуть боротьбу з корупцією, це матиме катастрофічні наслідки.
 
Справжня драма в Україні розгортається в іншому місці. Політичне керівництво країни своїми діями загрожує так розтрощити об стіну боротьбу з корупцією, яка є ключовою частиною реформ, що від неї нічого не залишиться (йдеться про скандал навколо незалежних антикорупційних органів, зокрема НАБУ). 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Суд мав  обрати запобіжний захід екс-керівнику Одещини, проте на момент виходу цього номера нашої газети процес іще тривав. Під будівлею суду зібралося чимало прихильників Саакашвілі та деякі народні депутати.