«Це перемога не лише для іракців, а й для світу» — прем’єр-міністр Іраку про знищення «ІД»

12.12.2017
«Це перемога не лише для іракців, а й для світу» — прем’єр-міністр Іраку про знищення «ІД»

Прем’єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді: «Ми перемогли за короткий час».

Прем’єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді оголосив про закінчення війни з радикальним угрупованням «Ісламська держава», яку іракська армія вела останні три роки, повідомляє Міжнародне французьке радіо.
 
 
«Наші війська повністю контролюють іраксько-сирійський кордон, тож я оголошую кінець війни проти «ІД», — заявив аль-Абаді в суботу, 9 грудня, в Багдаді.
 
 
«Це перемога не лише для іракців, а й для арабів, мусульман і світу», — цитує аль-Абаді інформагенція dpa.
 
«Наш ворог хотів вбити нашу цивілізацію, але ми перемогли завдяки нашій єдності та нашій рішучості. І перемогли за короткий час», — заявив прем’єр-міністр Іраку. 
 
Раніше, 6 грудня, російський генеральний штаб оголосив про перемогу над «Ісламською державою» в Сирії.
 
У Москві заявили про «повний розгром» угруповання на обох берегах Євфрату.
 
Втім неурядові джерела не підтверджують перемоги над «ІД» ні в Іраку, ні в Сирії. 
 
Нагадаємо, що у червні 2014 року «ІД» перебрала під свій контроль третину території Іраку та оголосила про створення там «халіфату».
 
У липні цього року Аль-Абаді оголосив про звільнення від «ІД» другого за значимістю міста країни Мосул. У листопаді ісламісти втратили контроль над останнім містом в Іраку, коли іракська армія звільнила невелике місто Рава в долині річки Євфрат, неподалік кордону з Сирією.
 
Упродовж останніх тижнів під контролем «ІД» в Іраку залишалися лише незаселені пустельні райони та окремі оази.
 
Там тривали бої. «Ісламська держава» також продовжує контролювати окремі райони в кількох провінціях Сирії, однак більше не має повного контролю над жодним великим містом.
 
Бої проти «ІД» вели спільно іракські війська, курдські та шиїтські збройні формування за сприяння міжнародної коаліції. Міжнародна правозахисна організація «Міжнародна амністія» повідомляла про воєнні злочини при звільненні Мосула як iз боку бойовиків «ІД», так і з боку іракської армії та міжнародної коаліції.