На Черкащині встановили сонячну електростанцію за 2 мільйони

13.12.2017
На Черкащині встановили сонячну електростанцію за 2 мільйони

Фотоз сайта rezerv.gov.ua. (Сонце на даху.)

У Золотоноші, на відомому не лише на Черкащині державному підприємстві «Златодар», днями відкрили унікальну сонячну електростанцію.
 
Про це «Україна молода» дізналася у Державному агентстві з енергоефективності та енергозбереження України.
 
Як розповідають організатори заходу, панелі сонячної електростанції, потужністю 75 кВт, встановили на даху золотоніського підприємства.
 
Сонячну електростанцію змонтували буквально за 10 днів. Загальна сума інвестицій становить понад 2 млн. гривень. У рік планується виробляти 89 тис. кВт «чистої» енергії для власних потреб.
 
У грошовому еквіваленті економія — понад 200 тис. грн. за рік,  розповідають у Державному агентстві з енергоефективності та енергозбереження України.
 
Під час відкриття сонячної електростанції виступив Вадим Мосійчук, голова Держрезерву, до якого і входить «Златодар».
 
Він наголосив на необхідності впровадження проектів відновлюваної енергетики не лише для генерації електрики, а й для заміщення газу, який використовують підприємства, зокрема, для сушіння зерна.
 
«Запуск чергового зеленого проекту на державному підприємстві ще раз доводить зацікавленість бізнесу та влади у співпраці в цій галузі. За останні кілька років прийнято ключові законодавчі зміни, які сприяють розвитку галузі відновлюваної енергетики», — зазначає Юрій Шафаренко, директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності. 
 

ДО РЕЧІ 

Державне підприємство «Златодар» — одне з найпотужніших у системі Державного агентства резерву України. Територія комбінату — 27 га, зернова місткість — 97,4 тис. тонн, в т.ч. елеватор — 33,1 тис. тонн. Загальна потужність зерносушарок — 226 планових тонн за годину.