Ієромонах зібрав унікальну колекцію речей Андрея Шептицького

15.12.2017
Ієромонах зібрав унікальну колекцію речей Андрея Шептицького

Андрей Шептицький. (Фото з сайта expres.ua.)

Доктор богослов’я і мистецтвознавець отець Севастьян Дмитрух зібрав унікальну колекцію речей митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького.
 
Близько півтисячі предметів будуть представлені у музеї, названому на честь українського Мойсея, про його створення у Львові вже тривалий час ведуть розмови. 
 
У колекції — священицький одяг, ужиткові речі митрополита, а також мощі, які він на початку XX століття привіз із Ватикану.
 
Важливо, що всі вони мають так званий «автентик» — документ із підписом і печаткою Шептицького, який засвідчує їх справжність.
 
Серед них є оригінал чудотворної Глинянської ікони, портрет Андрея Шептицького в образі Мойсея пензля Олекси Новаківського, пасмо волосся, палиця і хусточки владики.
 
Севастьян Дмитрух активно збирав реліквії ще за радянських часів, у період гонінь, яких зазнавала УГКЦ за тоталітарної влади.
 
Він протягом п’яти років переховував ці речі у сховку, закопавши їх у землю, а згодом — у монастирській келії.
 
Артефакти зібрати було доволі непросто, отець знаходив ікони, картини, скульптури, книги, предмети вжитку по горищах, дзвіницях, коморах, їх ховали там сучасники митрополита, аби зберегти від нищення і передати у спадок українському народу. 
 
Однак, незважаючи на величезну кількість зібраних предметів, у колекції таки не вистачає чи не найцінніших — уже за часів незалежності у 2001 році з митрополичих палат Андрея Шептицького антикварні шафи, крісла з червоного дерева, оздоблені гербом Шептицьких, столи, а також ікони і картини вивезли перед візитом папи Римського в Україну на реставрацію по­близу Львова, але так і не повернули.
 
І донині правоохоронці та слідчі прокуратури нічого не з’ясували, а кримінальну справу — закрито. 
 
Аби не втратити історичну спадщину, уже два роки тривають розмови про створення у Львові в колиш­ньому монастирському приміщенні, яке належить сьогодні МВС, музею Андрея Шептицького і сакрального мистецтва. Зараз питання про передачу приміщення УГКЦ на розгляді в уряді.
 
«Для мене важливо, щоб був створений музей, щоб уся колекція була представлена, а не лежала по кутках. Я присвятив багато років, щоб це віднайти, реставрувати, привіз багато ікон iз Європи, США, Канади, які люди подарували, а свого часу вивезли з України. Для мене важливо зберегти українську ікону, яка була свідком тих лихоліть в українській історії. Митрополит збирав твори мистецтва, створив Національний музей у Львові й у 1913 році передав усі збірки в дар українському народові. І ми маємо віддати данину такій великій постаті, як владика Андрей, який заслуговує, щоб був його музей», — наголошує отець Севастіян Дмитрух в інтерв’ю для «Радіо «Свобода».
 
Його ім’я вже давно стало символом української Церкви, символом духовності нації, символом єднання народу.
 
Владика Андрей Шептицький за життя зробив для української нації стільки, скільки не зміг зробити опісля нього жодний церковний діяч, але нащадки тре­тього тисячоліття поки що неспроможні осягнути велич  його духу та історико-культурну спадщину його діянь, ба — навіть просто створити музей.