Віта Семеренко здобула спринтерську «бронзу» на третьому етапі Кубка світу

19.12.2017
Віта Семеренко здобула спринтерську «бронзу» на третьому етапі Кубка світу

«Бронзове» повернення Вікторії Семеренко. (Фото з сайта biathlon.com.ua.)

На відміну від першого, дуже об’ємного за змагальною програмою, етапу Кубка світу-2017/2018 в Остерсунді, всі наступні етапи турніру не виглядають настільки завантаженими.
 
Якщо у Швеції, відкриваючи сезон, найсильніші біатлоністи планети змагалися більше тижня, то в подальшому — для реалізації своїх задумок — організаторам вистачатиме трьох, максимум чотирьох, днів.
 
Французький Ансі в розкладі Кубка світу з’явився зовсім недавно.
 
Після того як у місті вирішили, що хочуть прийняти в себе Олімпіаду-2018, до французьких Альп завітав великий біатлон.
 
І хоча, в підсумку, XXIII зимові Ігри пройдуть у південнокорейському Пхенчхані, від біатлонної ідеї французи не відмовилися.
 
Спринт, гонка переслідування, мас-старт — такою є програма третього етапу КС-2017/2018 в Ансі. 
 
Уперше з початку сезону, не маючи в розкладі етапу командних перегонів, тренерський штаб збірної України у французьких Альпах отримав можливість повної концентрації на індивідуальному медальному потенціалі жіночої команди.
 
У час, коли синьо-жовта чоловіча команда вирішила відмовитися від офіційних гонок в Ансі на користь іще одного тренувального збору, відправивши на Кубок світу резервістів, наша жіноча збірна приїхала до Франції в бойовому складі й знову довела, що її учасники сильні не тільки в колективній роботі.
 
Якщо перші індивідуальні нагороди офіційного сезону, зробивши медальний «дубль» в Остерсунді, для української команди здобула Юлія Джима, то в Ансі на п’єдестал піднялася її колега по «золотій естафеті» Олімпіади-2014 Віта Семеренко.
 
Народивши в 2016 році сина, Вікторія не надто прагнула повертатися у біатлон. Утім умовляння президента Федерації біатлону Володимира Бринзака, котрий хотів, аби на Іграх-2018 наша жіноча команда виступила найсильнішим складом, та, як відзначає сама спортсменка, наполегливі переконання її наставника Григорія Шамрая зробили свою справу.
 
«Повертатися в біатлон було тривожно, адже чітко розуміла, що конкуренція тут дуже потужна. Проте Григорій Шамрай повірив у мене, а я — в нього», — наголосила Віта Семеренко.
 
Її спринтерська гонка в Ансі вийшла такою ж стрімкою, як і самі перегони. Чітка робота на стрільбищі, відмінний хід трасою — й Вікторія зробила в гонці те, що не вдалося її сестрі-близнючці Валі.
 
До певного часу  результат Валентини Семеренко, зафіксований одразу після другої стрільби, перебував у призовій трійці.
 
Однак, не витримавши швидкісний темп лідерів, вона випала з «призів». Натомість її сестра продемонструвала значно кращу бігову роботу, за що, в підсумку, й отримала спринтерську «бронзу».
 
При цьому стрімкіше за всіх 7,5 км дистанції пролетіла ветеран світового біатлону, дворазова олімпійська чемпіонка зі Словаччини — 33-річна Анастасія Кузьміна, випередивши на 33 секунди ходом найсильнішу біатлоністку минулого КС — молоду німкеню Лауру Дальмайєр. 
 
Усі шанси повторно піднятися на п’єдестал мала Вікторія Семеренко й у гонці переслідування, проте, перебуваючи до останнього вогневого рубежу в групі лідерів, Віта провалила заключну стійку й, відправивши одразу три патрони в «молоко», дісталася фінішу лише восьмою. 
 
А в мас-старті знову нагадала про себе Юлія Джима. Якби не один прикрий промах, вочевидь, фінішувала б киянка значно вище, ніж на сьомій позиції.
 
А так її відставання від переможниці — господарки Жюстін Бреза (один промах) — на фініші склало 30,7 сек.
 
Відзначимо, що краще за всіх у Ансі в нашій резервній чоловічій збірній проявив себе Руслан Ткаленко: 60-й — у спринті, 56-й — у «персьюті».