Досвід напівпустелі: Україна та Ізраїль планують поглибити співпрацю в агросекторі

19.12.2017
Досвід напівпустелі: Україна та Ізраїль планують поглибити співпрацю в агросекторі

В ізраїльтян, здатних вирощувати соковиті овочі-фрукти в умовах напівпустель, аграріям-власникам чорноземів є чому повчитися. (Фото з сайта trip-point.ru.)

Останніми роками дво­стороння торгівля сільськогосподарськими товарами та реалізація спільних проектів між Україною та Ізраїлем активно розвивається і сторони зацікавлені у подальшому поглибленні співпраці в агрогалузі.
 
Спільні перспективи представники Мінагрополітики обговорили з послом держави Ізраїль в Україні Еліавом Белоцерковські та заступником Голови «Машав» Ювалєм Фуксом.
 
«Сьогодні Ізраїль входить у ТОП-20 країн-імпортерів української аграрної та харчової продукції. Окрім цього, надзвичайно активно реалізовує проекти впровадження дуальної освіти для представників галузі, запровадження новітніх технологій. Всі вони вже дають цілком конкретні результати. З програмою спеціалізованих тренінгів MASHAV в Україні теж знайомі чимало аграріїв. Наступного року ми б хотіли підтримати темп і працювати разом за пріоритетними напрямами», — каже заступник міністра з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева.
 
За її словами, важливими для сфокусованої співпраці у 2018 році стануть зрошення та ірригація як частина «кліматично розумного» сільського господарства, а також розвиток сільських територій, жіноче підприємництво, тваринництво, ветеринарія.
 
Юваль Фукс зазначає, що Україна на сьогодні стала країною номер один для Агентства «Машав» у наданні допомоги для розробки, менеджменту та реалізації проектів розвитку агросектору, а також у залученні українських фа­хівців до курсів підвищення кваліфікації за різноманітними галузевими напрямами.
 
Наступного року планується розширення напрямів тренінгів для галузевих фахівців, збільшення кількості місць для навчання та продовження залучення українських спеціалістів до вказаних програм.
 
Сторони відзначили успіх програми «Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва», започаткованої в 2014 році, яка реалізується в Одеській, Миколаївській, Херсонській та Запорізькій областях.
 
Партнером у впровадженні проекту виступає Центр міжнародного співробітництва MASHAV МЗС Ізраїлю, а виконавцем — Менонітська Асоціація Економічного розвитку МЕDA.
 
Головна мета проекту — надати практичну допомогу українським малим та середнім виробникам плодоовочевої продукції для підвищення рівня господарювання та конкурентоспроможності.
 
Проект також допомагає встановити прямі контакти між українськими виробниками плодоовочевої продукції та потенційними іноземними партнерами, підтримує вихід компаній на експортні ринки.
На початку наступного року пройде тристороння зустріч представників Мінагрополітики, «Машав» та МЕDA, на якій презентують наступні кроки подальшої реалізації проекту з розвитку українського плодоовочевого бізнесу.
 
Детальніше про актуальні курси «Машав» агропідприємці можуть дізнатися на сайті http://embassies.gov.il/kiev/mashav/Pages/MASHAVCourses2017.aspx.