Немирний шлях: як прихильники Сакашвілі спробували захопити Жовтневий палац

19.12.2017
Чергова акція «Руху нових сил» «Марш за імпічмент» обіцяла перетворитися у неділю на таке ж звичне дійство, як і попередні.
 
Якби не слова лідера «Руху» Міхеїла Саакашвілі про те, що в Жовтневому палаці було б не зле облаштувати партійний штаб.
 
Це відразу надало акції певний нездоровий драйв, адже знайшлися охочі взяти палац штурмом.
 
Згодом сам Саакашвілі пояснював, що насправді він нічого не збирався захоплювати.
 
«Я сказав людям відійти на Майдан. Наш шлях — це мирний шлях. Я засу­джую будь-яке розбиття вікон. Коли нас буде мільйон, то всі вікна й двері відкриються для нас самі», — заявив він.
 
Однак слова ці прозвучали запізно — вікна вже були розбиті. 
 
А починалося все тривіально: близько пів на дванадцяту учасники маршу почали збиратись біля пам’ятника Тарасові Шевченку у Києві.
 
За годину там — на імпровізованій сцені біля постаменту — розпочався мітинг. Першим виступав Саакашвілі. Він, зокрема, пообіцяв перемогти «олігархічну машину».
 
«Я чув ваші голоси з камeри, куди мeнe закрив Порошeнко (Президент України. — Ред.). Ви мeнe звільнили, а я зобов’язаний разом із вами звільнити Україну від бариг і корупціонерів ... Сьогодні марш наступу. Марш за імпічмент і за наступ народу України», — заявив він.
 
Окрім дружини з сином, підтримати Саакашвілі прийшли народний депутат кількох скликань Степан Хмара і діючий народний депутат Юрій Дерев’янко, громадський діяч Олесь Доній.
 
Пізніше мітингарі утворили колону та рушили центром Києва. На чолі її крокував, зокрема, і лідер громадсько-політичного руху «Справедливість» Валентин Наливайченко.
 
Під час ходи маніфестанти скандували «Банду — геть!», «Руки гeть від НАБУ», «Порошeнку — імпічмент», «Луцeнку — відставка».
 
Коли колона дісталася майдану Незалежності, вона налічувала вже — за підрахунками журналістів — кілька тисяч осіб. 
 
Тоді-то й стався інцидент із Жовтневим палацом. Учасники акції «Марш за імпічмент» прорвалися до холу Жовтневого палацу, де тривав концерт.
 
Проте хол виявився щільно заповнений правоохоронцями, які не дали їм пройти далі.
 
Організатори дійсно закликали своїх людей повернутися на Майдан й покинути ідею з облаштуванням у палаці штабу.
 
Проте 200-300 протестувальників залишились і затято кидали у правоохоронців пластикові пляшки з водою та петарди.
 
Пізніше поліція повідомила, що під час сутички постраждали понад 30 її співробітників і що за фактом останніх подій порушено три кримінальні справи. 
 
Прикметно, що за пару днів до цього Міхеїл Саакашвілі написав приватного листа Президенту Петру Порошенку з пропозицією примирення.
 
Інформацію поширив лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко, закликавши прихильників Міхо не докоряти йому через цей крок і зважати на ситуацію, в якій він опинився. 
 
«Приватний лист від Саакашвілі Президенту України, його заява про необхідність переговорів із Порошенком в інтересах країни, публічний заклик вийти на черговий марш, у якому вже жодного разу не згадується прізвище Порошенка, натомість критика адресується узагальнено «владі» — такі кроки Міхеїла виявилися несподіваними для багатьох його прихильників, які вбачали в Саакашвілі потужний таран, який от-от знесе разом із кріслом «баригу на Банковій», — написав Гриценко.
 
Сам Саакашвілі в інтерв’ю телеканалу ZIK підтвердив існування такого листа — в ньому йшлося про деескалацію ворожнечі, яка має місце між автором відозви та Президентом країни.
 
Однак події у Жовтневому не надто сприяють «примиренню» сторін, якщо такого примирення хтось й справді прагне.