І нехай усі закони зачекають: депутати вже масово роз'їжджаються на відпочинок

20.12.2017
І нехай усі закони зачекають: депутати вже масово роз'їжджаються на відпочинок

Тиждень робочий, а настрій — святковий.

Найостанніший тиждень року депутати Верховної Ради мали б провести на округах, але всім добре відомо, що округи у них переважно — закордонні.

Тож уже в цю п’ятницю, після останнього пленарного засідання, у бориспільському аеропорту вишикується вервечка народних обранців, які гайнуть у тепліші краї.

Але до цього нардепи таки трохи попрацюють на благо народу. Чи, принаймні, спробують це зробити. 

Громаддя планів

Але що заплановано на поточний тиждень? Очікується, що депутати розглянуть блок питань паливно-енергетичного комплексу, спробують відкликати законопроект про створення антикорупційного суду, а також закріплять на законодавчому рівні рішення про захист дітей від сексуальної експлуатації.
 
Учорашній день, вівторок, мав проходити під знаком соціальних питань: депутати розглядали проекти законів про встановлення групи інвалідності ветеранам АТО, а також про розширення державної підтримки для осіб з інвалідністю.
 
Крім того, планувалося в другому читанні розглянути законопроект про Дисциплінарний статут Нацполіції й перейменування цілої низки населених пунктів країни.
 
Натомість у середу народні обранці працюватимуть лише у першій половині дня. До обіду парламентарії планують розглянути низку ратифікаційних питань.
 
Зокрема, з Таїландом про укладення торговельної угоди і взаємну допомогу в кримінальних процесах. Також на порядку денному середи — встановлення святкових дат у 2018 році й голосування за документ про захист дітей від сексуальної експлуатації.
 
А от у четвер нардепи мають зайнятися облаштуванням свого власного «простору». Так, після декількох провальних голосувань депутати спробують «урізати» кількість парламентських комітетів.
 
Також парламентарії планують розглянути законопроект, який передбачає заборону продажу сільськогосподарських земель іноземним громадянам. У документі серед іншого прописана норма, що в разі продажу земельної ділянки іноземній юридичній особі впродовж року права на неї повинні повернутися державі. 
 
Плюс представники коаліційних фракцій БПП і «Народного фронту» внесли до порядку денного законопроект про кримінальну відповідальність за сприяння самогубству.
 
Покарання за дане правопорушення залишиться колишнім — до трьох рокiв в’язниці, але до відповідальності пропонується залучати і тих, «хто систематично принижував людину».
 
Насамкінець, в останній робочий день — у п’ятницю — буде проведена традиційна година запитань до уряду.
 
Нардепи поспілкуються з Прем’єром Володимиром Гройсманом та його міністрами. До сесійної зали після новорічних канікул народні обранці повернуться аж 25 січня 2018 року.

Погоджувальна рада

А напередодні, у понеділок, парламентарії збиралися на погоджувальній раді. Одна з тем розмови торкалася недільних ексцесів біля Жовтневого палацу — Міхеїла Саакашвілі та його прихильників пропонували засудити спеціальною постановою.
 
Закликала до цього віце-спікер Ірина Геращенко. Цю ініціативу підтримали лідери фракцій «Народний фронт» Максим Бурбак і БПП Артур Герасимов. 
 
Тим часом лідер Опозиційного блоку Юрій Бойко вирішив підбити «підсумки роботи парламенту». За його словами, в 2017 році Рада припустилася трьох фатальних помилок.
 
По-перше, ВР фактично самоусунулася від процесу встановлення миру на Донбасі. По-друге, продемонструвала, за версією «опоблоківців», свою неспроможність, оскільки не змогла викликати зі звітом до сесійної зали керівництво і членів Кабміну.
 
По-третє, ухвалила «антинародний бю­джет», який передбачає створення поліцейської держави з бідним населенням.
 
На закиди Бойка відповів спікер Андрій Парубій, котрий похвалив себе та колег: «За короткий термін парламент прийняв рекордну кількість законопроектів реформаторського спрямування.
 
У цьому контексті варто сказати про реформу системи освіти, а також медичну та пенсійну реформи. Запущено процес реформування виборчого законодавства.
 
І чи не вперше в історії бюджет на наступний рік прийнятий у встановлені законом терміни, а саме 7 грудня, а не під ялинку».
 
Далі слово взяв лідер «радикалів» Олег Ляшко, котрий різко розкритикував економічну політику уряду.
 
Відзначивши, що в Україні найнижчий рівень зарплат у Європі, глава РПЛ заявив, що «хаос в країні загрожує державності, а з такими методами управління один долар скоро буде коштувати 50-100 грн.».
 
«У каламутному бюджетному вирі водяться олігархічні пацюки. Навіть багато міністрів не знають, які цифри прописані в бюджеті. Влада намагається побудувати поліцейську державу. Судіть самі: 94 млрд. грн. перед­бачено в наступному році на діяльність силових структур, а на армію воюючої країни — 86 млрд., що становить 45% потреб ЗСУ», — зазначив очільник фракції «Самопоміч» Олег Березюк.
 
У свою чергу, представник пропрезидентської фракції Артур Герасимов підкреслив, що головним законодавчим пріоритетом БПП є відкликання проекту закону про створення Антикорупційного суду, внесеного Єгором Соболєвим.

Що не так з Антикорупційним судом?

На останньому моменті варто зупинитися детальніше. І нагадати про те, що правозахисна організація Transparency International наполягає на тому, щоб Президент України особисто ініціював законопроект про створення Антикорупційного суду.
 
Минулого тижня Петро Порошенко пообіцяв внести в Раду відповідний законопроект, проте так цього і не зробив.
 
Створення Антикорупційного суду вимагають і в МВФ, наголошуючи на тому, що дана інституція може стати запорукою для отримання Україною наступного траншу.
 
А у Венеційській комісії просять главу Української держави вирішити це питання до кінця поточного року.
 
У проекті нардепа Єгора Соболєва (№6011) прописано, що антикорупційних суддів відбирає комісія, сформована з ­трьох представників Президента, ­трьох — Верховної Ради і ще трьох — делегованих міністром юстиції.
 
Саме це положення жорстко розкритикували у Венеційській комісії, зауваживши, що принцип політичних квот при формуванні антикорупційних судів апріорі неприпустимий.
 
Для вирішення цього питання кілька тижнів тому Президент звернувся до парламентаріїв iз пропозицією створити робочу групу для написання узгодженого варіанта законопроекту, до якої увійшли б представники всіх фракцій.
 
Такий підхід гарантував би 226 голосів за законопроект (з урахуванням спільної роботи та узгодження позицій).
 
Однак групу досі так і не створено. Слід зазначити, що, за задумом, діяльність антикорупційного суду спільно з НАБУ і САП буде спрямовано на викорінення корупції винятково в вищих ешелонах влади.
 
Однак саме парламентські соратники Президента блокують процес створення суду, вважає глава НАБУ Артем Ситник: «Зараз намагаються обдурити людей і міжнародних партнерів якимись окремими палатами у Верховному Суді, які призведуть до ще гіршого результату», — зазначає Ситник.
 
Створити окрему палату в ВСУ, як відомо, пропонував Президент Петро Порошенко. Втім, на думку експертів, окрема палата у Верховному Суді проблему боротьби з корупцією не вирішить, оскільки у НАБУ найчастіше виникають проблеми з вироками в першій інстанції.
 
Як приклад успішного функціонування антикорупційно-судової системи можна навести Румунію. 
 
В цій країні протягом останніх десяти років роботи антикорупційного директорату було порушено десять тисяч кримінальних справ, де в ролі обвинувачуваних виступали міністри, депутати, а також члени їхніх сімей.
 
А колишній президент Траян Басеску зараз дає свідчення у справі десятирічної давності, коли, займаючи пост мера Бухареста, він, за версією сторони обвинувачення, виділив одному бізнесменові земельну ділянку за заниженою ціною. До речі, дочка екс-президента проходить у справі про відмивання бюджетних коштів.
 
Повертаючись до Антикорупційного суду, зауважимо, що не лише це питання поставлене на паузу. Не встигнуть народні депутати розглянути в році, що минає, і законопроект про реінтеграцію Донбасу, ініційований Петром Порошенком.
 
За словами представника Президента у ВР Ірини Луценко, до документа внесено дуже багато поправок, що спотворює його початковий текст, тому не варто розглядати законопроект без висновків юридичного департаменту парламенту. 
 
Крім того, навряд чи народні депутати встигнуть розставити крапки над «і» й у низцi кадрових питань. Ідеться про оновлення складу ЦВК, призначення голови Нацбанку, голови Рахункової палати і омбудсмана.
 
В цілому парламентарії з різних фракцій прогнозують, що поточний пленарний тиждень буде малопродуктивним, оскільки багато депутатів вже вирушили на відпочинок за кордон.