Уряд обіцяє зменшити перевірки підприємців із наступного року

20.12.2017
Кабмін планує відмінити понад 300 нормативних актів, що дозволить зменшити кількість перевірок підприємців.
 
Як обіцяє Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, планується змінити підхід щодо державного нагляду за роботою бізнесу, щоб зменшити кількість штрафних санкцій та можливості для корупційного вирішення питання.
 
«Треба визначити чіткі заходи перевірок, усе, що стосується життя і здоров’я громадян, має бути захищено державою. Державний рекет контролюючих структур має бути зупинений, а мораторій на проведення перевірок має бути виважений і розумний», — заявив глава уряду.
 
Прем’єр зазначив, що всі контролюючі органі мають до 1 квітня створити чек-листи, де чітко та зрозуміло прописати норми, за якими перевірятимуть підприємців.
 
Тих чиновників, які за три місяці не впораються із цим завданням, пан Гройман пообіцяв звільнити.
 
Перший заступник міністра економіки Максим Нефьодов додав, що нова система перевірок має запрацювати вже з 2018 року.
 
«Не йдеться про те, щоб віддати бізнес на саморегуляцію. Але кількість перевірок має стати значно меншою. Бо в деяких випадках складається враження, що, наприклад, ДСНС може взагалі не робити перевірки, а просто розсилати суми штрафів поштою. Бо порушення знаходять завжди», — сказав пан Нефьодов.
 
За його словами, це або через те, що перевірки є упередженими, або через те, що правила настільки заплутані та складні для виконання, що бізнес узагалі їх не виконує.
 
Заступник міністра каже, що найближчим часом на повну міру запрацює база даних, де в онлайн-доступі буде весь план перевірок, чіткі критерії таких перевірок, законодавча база, результати  перевірок, їх оскарження та інше.
 
«Підприємцю не треба буде наймати штат юристів, щоб розібратися у заплутаних правилах та в змінах у законодав­стві, шукати інформацію по різних сайтах або деінде. Вся необхідна інформація буде зібрана в одному місці. Все буде просто і зрозуміло», — сказав Максим Нефьодов.
 
При цьому він зазначив, що згодом будуть також прописані правила, за якими інспекція зможе перевірити компанію попри мораторій на перевірку: «Це, в першу чергу, якщо ситуація стосується життя і здоров’я людей. Наприклад, якщо на підприємстві, яке забезпечує харчування дітей, буде знайдено інфекційне захворювання, то його діяльність спочатку повинна бути зупинена, а вже потім мають відбуватися перевірки».
 
Відтак урядовці прогнозують, що вже з наступного року бізнес відчує покращення і зменшення кількості безпідставних перевірок.
 
Зокрема, керівник державної регулятивної служби Ксенія Ляпіна зазначила, що новими правилами  перевірок «зменшать роботу для НАБУ», оскільки у перевіряючих органів буде менше можливостей для корупції.
 
За її словами, в 2014 році в Україні було проведено 335 тисяч перевірок (без урахування фіскальних перевірок).  А в 2017 році, коли працював частковий мораторій (перевірки тільки за скаргою громадян), було проведено всього 74 тисячі перевірок.