У Черкасах відкрилася щемлива фотовиставка про самотність

20.12.2017
У Черкаському художньому музеї відкрилася щемлива й резонансна фотовиставка місцевого фотохудожника Олександра Рибалки «Самотні душі».
 
На його полотнах — непрості життєві історії наших літніх співвітчизників. Це соціальний фотопроект, покликаний зобразити справжні емоції, переживання одиноких людей, котрі перебувають у будинках для престарілих, потребують уваги і турботи.
 
Ідею втілили спільно з Департаментом соціального захисту населення та обласною газетою «Нова Доба», розповідають «УМ» в Черкаській ОДА.
 
За словами Олександра Рибалки, працюючи над цим проектом, він шукав самотні душі, аби передати їхній образ у світлинах і розповісти, що життя не завершується.
 
«І хоч тіло старіє, душа не старіє ніколи. Спілкувався з кожним із них. Не підписував імен, бо головне — очі й душа людини, в яких видно весь трагізм. Хтось із них залишився без дітей, близьких, у когось немає домівки, когось вигнали, а хтось все життя самотній. Але кожен із цих людей потребує уваги», — говорить пан Олександр.
 
І додає: насправді не хотів робити із зображеного трагедію, а хотів донести до інших, що не варто забувати про людей похилого віку, адже кожного з нас свого часу чекає старість.
 
Фотозйомки проходили у трьох соціальних закладах Черкащини — в Чигирині, Пальмірі Золотоніського району та Степанцях Канівського району.
 
Старенькі, портрети яких можна побачити на фотовиставці, перебувають у цих будинках престарілих більше 20 років.
 
«Вони так само, як і ми зараз, дивляться у вікно, де захурделило, і сумують. Хто за невдало прожитим життям, а хтось за дітьми, які не приїздять в гості, деякі навіть раді такому теплому прихистку, бо не мерзнуть, як собаки на вулиці...» — говорить Олександр Рибалка.
 
Побачити виставку «Самотні душі» в Черкаському художньому музеї можна безкоштовно до кінця січня наступного року.