Москва прагне зірвати український сценарій введення миротворців на Донбас

20.12.2017
Виведення російських офіцерів зі складу Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) свідчить про відсутність у Москви бажання виконувати мирні домовленості з урегулювання конфлікту на Донбасі.
 
Паралельно з цим окупанти активізують бойові дії й тим самим намагаються поставити Україну і весь західний світ у ситуацію, де саме держава-агресор спробує нав’язувати свої правила з введення миротворчої місії на територію Донецька та Луганська.
 
Такої думки дотримується низка експертів в Україні. Так, керівник групи «Інформаційний опір», народний депутат Дмитро Тимчук наголошує, що Кремль намагається протягнути свою версію миротворчої місії на Донбасі.
 
«Вихід росіян iз СЦКК на тлі нинішньої активізації російських окупаційних військ відразу на кількох ділянках фронту на Донбасі, за задумом Путіна, має привернути увагу Заходу саме до лінії розмежування сторін (де Москва, як відомо, і пропонує розмістити миротворців), і змусити «забути» про неконтрольовану ділянку держкордону з РФ», — зазначає пан Тимчук.
 
Мовляв, Путін традиційно шантажує Україну та Захід ескалацією на Донбасі й зривом «Мінська». Відтак, найближчим часом ситуація на Донбасі лише серйозно загострюватиметься. 
 
Першим кривавим сигналом від агресора став варварський і цинічний обстріл iз реактивних систем залпового вогню «Град» мирних кварталів селища Новолуганське в понеділок увечері.
 
Поранення різного ступеня тяжкості отримали вiсiм цивільних, серед яких і дитина, реактивними снарядами пошкоджено 47 будинків (серед яких — школа, садочок i місцева амбулаторія), а сам обстріл поліція Донеччини вже кваліфікувала як теракт. Загалом селище накрили трьома десятками (!) реактивних снарядів.

ДО РЕЧІ

Стали відомі прізвища захисників України, які загинули в понеділок унаслідок мінометного обстрілу позицій ЗСУ в районі селища Зайцеве Донецької області: це бійці 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади 37-річний Андрій Сипавка з Ужгорода і 34-річний Тимофій Геніш iз Рахова. 
 
Воїни загинули миттєво після прямого потрапляння ворожої міни у бліндаж. Ім’я ще одного загиблого бійця, уродженця Чернігівщини, який перебував поруч із побратимами із Закарпаття, наразі не відомо. У соцмережах повідомляють, що бліндаж, в якому були захисники, обвалився, тому евакуація з лінії фронту третього загиблого ускладнилася.