У РНБО нагадали депутатам про зобов’язання перед Заходом щодо оборонних реформ

20.12.2017
У РНБО нагадали депутатам про зобов’язання перед Заходом щодо оборонних реформ

Олександр Литвиненко (ліворуч) і Александер Вінніков під час «круглого столу» «Україна—НАТО».

У Раді нацбезпеки і оборони України нагадують народним обранцям про необхіднiсть ухвалення закону про основи національної безпеки і сподіваються, що це станеться вже на початку наступного, 2018 року.
 
«Фактично завершено розробку базового закону про основи національної безпеки, і я дуже сподіваюся, що наступного року він буде ухвалений парламентом», — заявив заступник секретаря РНБО Олександр Литвиненко під час «круглого столу» «Україна — НАТО. Рік зближення та інтеграції. Плани, очікування та підсумки взаємодії», який відбувся минулого понеділка.
 
Пан Литвиненко також зазначив, що ведеться активна робота над низкою дуже серйозних документів, пов’язаних із реформуванням системи секретності, захисту державної таємниці і з посиленням можливостей української розвідки.
 
Заступник секретаря РНБО зауважив, що нині здійснюється імплементація Стратегії національної безпеки, Концепції розвитку сектору безпеки оборони України, Стратегічного оборонного бюлетеня.
 
Одним із найважливіших завдань він вважає досягнення взаємосумісності з НАТО, що є першою передумовою для просування України на цьому шляху.
 
У наступному році, наголосив Литвиненко, у РНБО очікують реалізацію сьогоднішніх досягнень.
 
«Ми отримали багато напрацювань. Тепер їх треба фіналізувати. Ми вже маємо документи, їх треба приймати. Це дуже складний етап, але його можна зробити, і я переконаний, він буде виконаний у наступному році», — наголосив заступник секретаря РНБО. 
 
Водночас голова Представництва НАТО в Україні Александер Вінніков під час «круглого столу» нагадав, що Україна також має вже наступного року призначити цивільного міністра оборони й ухвалити концепцію реформування Служби безпеки України.
 
Зокрема, говорячи про плани на наступний рік, пан Вінніков зазначив: «Подальша активна імплементація зобов’язань з оборонних реформ в Україні у рамках Стратегічного оборонного бюлетеня, у тому числі це — перехід до цивільного міністра оборони у 2018 році».
 
Щодо нового закону про національну безпеку, на думку пана Віннікова, в ньому має бути чітко виписана роль і відповідальність у секторі безпеки та оборони.
 
За його словами, наразі Україна має сфокусуватися на реформах, а вже після можна буде й обговорювати можливість членства України в НАТО. 
 
Зауважимо, наразі міністром оборони України є генерал армії Степан Полторак. Цікаво, що пізніше сам пан Полторак заявив, що готовий стати першим цивільним міністром оборони України, вийшовши на пенсію.
 
«Має бути цивільний міністр, але хто він буде? Може, я вийду на пенсію і стану цивільним міністром, або хтось інший — це точно залежить не від мене», — не без гумору зауважив Полторак. 
Генерал армії також наголосив, що рішення щодо кандидатури міністра оборони ухвалює Президент.