З гордим iменем «петлюрiвця»

20.12.2017
Над Полтавським краєм зорі ясно сяють,
Україна в серці нашім назавжди.
І Дніпро величний нас благословляє —
Слава Україні! Слава навіки!
 
У мальовничому куточку Головачанського лісу Полтавщини восени цього року відбувся «Петлюрівський вишкіл» — це військово-патріотична спортивна гра, мета якої — розвивати в учнів дух патріотизму та формувати військові навички.
 
На вишкіл зібралися учнівські команди з усіх районів Полтавщини. Злетілися, щоб першою на теренах нашої області грою-випробуванням уславити пам’ять про головного отамана військ УНР, її голови — Симона Петлюри.
 
Цей талановитий будівничий українських Збройних сил народився і навчався в Полтаві. Тут розпочав свою педагогічну та військову діяльність.
 
Не стояла осторонь цієї важливої справи і Глобинська територіальна громада, яка спорядила на петлюрівський вишкіл ще зовсім юну, проте завзяту збірну команду, до якої ввійшли Максим Перепелиця й Настя Радченко (ЗОШ №3), Богдан Величко й Іван Шевченко (міська гімназія), Влада Якобі та Віталій Пронь із Жуківської школи, Віта Курченко та Дмитро Македон з опорної школи №5.
 
Бажаючих поїхати на гру було чимало, але правила проведення змагань і жорсткий відбір претендентів дозволили створити досить підготовлену й функціонально мобільну команду з учнів 6-7 класів.
 
Обласному зльоту передувала важка праця й терпіння не лише учасників, а й оргкомітету. Ігри проходили під орудою головного судді зльоту Олександра Безверхого.
 
Під знаменами, з давніми і сучасними бойовими піснями й гаслами юнь урочисто виходила на відкриття.
 
Загальне захоплення й симпатії присутніх викликала наша, глобинська, команда «Патріот», бойове гасло якої лунало над плацом: «Станьмо всі до боротьби! Землю рідну України завжди захисти!».
 
«Петлюрівський вишкіл-2017» вітали Станіслав Комісаренко, начальник обласного туристичного центру для дітей та молоді, Олена Харченко, директор департаменту науки та освіти облдержадміністрації, мужні воїни АТО.
 
По-справжньому красивим і видовищним був конкурс маршу та пісні, а ще — виконання стройових команд, під час якого оцінювали дії кожного учасника, командира й команди в цілому.
 
Майбутні захисники Вітчизни демонстрували спочатку обов’язкову, а потім творчу програми стройового вишколу. 
 
Злагоджено і вміло діяла команда нашої гімназії. Разом із бувалим туристом, директором Жуківської школи, ентузіастом туристичного руху в районі Олександром Кочмаром ми супроводжували її впродовж усіх етапів.
 
Діти бачили нашу підтримку, вислуховували поради, а відтак діяли впевнено й завзято.
 
Проявивши інтелект, юні глобинські «петлюрівці» успішно впоралися і зі складними теоретичними завданнями. У підсумку ми опинилися у золотій середині турнірної таблиці зльоту-випробування.
 
Гра досягла своєї мети. В усьому відчувалася висока духовність та незмінна солідарність з українським воїнством, з бійцями на фронті, бажання наслідувати їхній бойовий вишкіл, готовність до захисту Батьківщини.
 
Петлюрівський рух на теренах області є найкращим пам’ятником видатній історичній постаті — Симону Петлюрі, ім’я та справи якого десятиліттями плюндрували й паплюжили в тоталітарній радянській імперії.
 
З метою формування у підлітків і молоді патріотичних почуттів, здорового способу життя, сили, відваги, цілеспрямованості, витривалості, дисципліни міський відділ освіти вирішив запровадити «Петлюрівський вишкіл» у програму національно-патріотичного виховання кожного навчального закладу Глобинщини, зробити патріотичну гру-випробування новою традицією в рідному місті. 
 
Василь КАЛЧУГІН, 
психолог Глобинської гімназії, тренер команди «Патріот»
Глобине, Полтавська область