Керівник російського футболу оскаржить рішення МОК про його довічну дискваліфікацію

27.12.2017
Керівник російського футболу оскаржить рішення МОК про його довічну дискваліфікацію

На думку Катерини Монзуль, 3 грудня можливості завершити поєдинок «Карпат» та «Олімпіка» на засніженому полі стадіону «Україна» не було.

Пауза в національному футбольному господарстві переорієнтувала його учасників та організаторів на кабінетні справи, котрих після завершення першої частини ЧУ накопичилося чимало.
 
З останніх рішень, прийнятих у стінах головного футбольного органу країни, — «Будинку футболу» — актуальною є постанова КДК ФФУ про догравання перерваного через негоду поєдинку прем’єр-ліги між «Карпатами» та «Олімпіком».
 
Члени комітету вирішили, що матч, який на початку другого тайму перервав потужний снігопад, має відбутися в лютому, хоча в таборі «олімпійців» наполягали на необхідності розставити крапки над «і» в поточному році, інакше — вимагатимуть для господарів того зірваного поєдинку технічної поразки.
 
Інший матч поточної елітної першості, який після свого скасування також перейшов з ігрової в юридичну площину, — скандальний поєдинок сьомого туру «Маріуполь» — «Динамо».
 
Не з’явившись на гру до Маріуполя, динамівці отримали від КДК ФФУ технічну поразку. І хоча на внутрішній арені питання юридичного характеру, котрі стосувалися «маріупольгейту», вже вирішено, по суті, справа залишається незавершеною, адже після програної апеляції шукати правди юристи столичного клубу вирушили до Лозанни, куди надіслали всі обхідні документи з проханням якнайшвидше розглянути справу.
 
Щоправда, прагнення представників «Динамо» за пришвидшеною процедурою розібрати в Спортивному арбітражі «маріупольську справу» наштовхнулися на спротив національної федерації, де вирішили не «гнати коней».
 
Зауважимо, що паралельно з «маріупольгейтом» у Лозанні розглядатимуть ще одну резонансну справу, тісно пов’язану з футболом.
 
Її фігурант — скомпрометований допінговим скандалом російський віце-прем’єр-міністр, президент Російського футбольного союзу, голова комітету з підготовки РФ до домашнього ЧС-2018 з футболу Віталій Мутко, котрому Міжнародний олімпійський комітет довічно заборонив відвідувати Олімпійські ігри.
 
Не погодившись із рішенням МОКу, котрий прямо звинуватив Мутка в координації допінгової програми на державному рівні в Росії i, як покарання, відсторонив його від олімпійської сім’ї, російський чиновник звернувся з апеляцією до Спортивного арбітражного суду в Лозанні.
 
Водночас Мутко попросив виконком Російського футбольного союзу призупинити його роботу (на шість місяців) на посту голови цього органу. 
 
Після того, як з’явилася інформація про те, що ФІФА — за підтримки МОКу — може взятися за допінг у російському футболі, персона Мутка на чолі РФС стала відверто «слабким місцем» майбутніх господарів ЧС-2018. Наразі вже малоймовірно, що у Росії можуть відібрати «мундіаль».
 
Проте  у разі, якщо ФІФА віднайде факти масового застосування допінгу російськими футболістами, наявність на чолі російського футболу людини з обтяженим допінговим «минулим» може серйозно вплинути на перспективи участі господарської команди в самому турнірі.
 
Аби після відсторонення своїх «зимовиків» від участі в Іграх-2018 не наражатися на ще один історичний прецедент iз дискваліфікацією, в Кремлі, схоже, вирішили не дратувати футбольний світ прізвищем людини, котру Всесвітня антидопінгова агенція вже давно пов’язала з державною системою допінгу в Росії, що мала місце в період 2012-2015 років.
 
«ФІФА дякує пану Мутку за відповідальний крок», — так прокоментували останнє рішення чиновника в Міжнародній футбольній асоціації.