Суцільні «плюси»: з якою погодою Україна зустріне 2018 рік

29.12.2017
Буквально за кілька днів до новорічних свят синоптики змінили прогноз для Києва та скасували 17-градусні морози, про які говорили раніше.
 
Тепер мешканцям столиці обіцяють комфортну температуру повітря в межах 0-2 градусів тепла, без опадів.
 
Напередодні Нового року і аж до 3 січня майже в усіх регіонах нашої країни очікується відлига та подальше поступове зниження температури повітря.
 
Вже до Різдва зима увійде у свою звичну норму та подарує українцям сильні морози від 5 до 17 градусів нижче нуля.
 
Згідно з прогнозом співробітників Укргідрометцентру, справжня «новорічна казка» з пухнастим снігом, морозцем та відсутністю вітру може прийти до центрального та східного регіонів нашої країни. 
 
Також красиво має бути і на Прикарпатті: вся Івано-Франківська область вкриється снігом, а на Різдво такі зимові курорти, як Буковель, Яремче та Верховина, порадують туристів можливістю покататися на санчатах або лижах.
 
А от на Закарпатті люди вже постраждали від потопу, який утворився після потужного снігопаду та різкої відлиги, що прийшла відразу за ним.
 
Високий рівень води у гірських річках затопив 983 домогосподарства та вісім ділянок автомобільних доріг загальною протяжністю понад два кілометри.
 
Найкритичніша ситуація склалася в Іршавському та Виноградівському районах. На щастя, ці надзвичайні ситуації вдалося пережити без жертв, але 172 мешканців Іршавського району довелося тимчасово відселити.
 
Зараз бійці ДСНС України відзначають, що рівень води поступово йде на спад, що дозволило людям повернутися до рідних домівок ще до початку новорічних свят.
 
— Ситуація вже стабільна, усі примхи погоди ми тримаємо на контролі, — повідомив голова Виноградівської РДА Михайло Русанюк. — Але про всяк випадок рятувальники ДСНС України попереджають усіх місцевих жителів та туристів про збереження небезпеки сходження лавин у Карпатах та в деяких районах Прикарпаття.
 
Міцні морози очікуються в Україні до 13 січня, коли середньодобова температура по країні вдень знизиться до мінус 12 градусів, а вночі сягатиме 15-17 градусів морозу.
 
Згідно з прогнозом, найсильніші морози можуть вдарити з 18 по 23 січня, коли стовпчик термометра в деяких українських містах покаже мінус 25 градусів.
 
— Незважаючи на короткочасні та різкі зниження температури, у нас є всі підстави говорити про те, що зима в Україні сезону 2017-2018 поб’є температурний рекорд, — каже завідувачка відділу синоптичної метеорології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух. — Наші зими стали значно теплішими, аніж це було 20-40 років тому, а невеликі періоди різких похолодань швидко змінюються настільки ж різким потеплінням.
 
Народні синоптики також говорять про те, що суворої зими можна не боятися, а от короткочасне похолодання у січні перед Різдвом буде найхолоднішим періодом 2018 року.
 
За словами народного синоптика Леоніда Горбаня, після рекордно холодної зими 2017 року до міст України прийшла м’яка, хоча й дуже примхлива погода.
 
Через різкі перепади від похолодання до потепління навіть професійним синоптикам складно відстежити всі примхи природи. Проте загалом температурні показники триматимуться на позначці на 1-2 градуси вище за середньорічну норму аж до весни.