Меланія Трамп зрубає біля Білого дому магнолію, яка пережила 39 президентів США

29.12.2017
Меланія Трамп зрубає біля Білого дому магнолію, яка пережила 39 президентів США

Гігантська магнолія була свідком багатьох історичних подій.

Одне з найславетніших дерев США буде зрізане. Як і щороку, понад 400 працівників та волонтерів під наглядом першої леді Меланії Трамп прикрашали до Різдва Білий дім та навколишню територію.
 
Саме в рамках упорядкування території Меланія Трамп повідомила про наміри зрізати славетну магнолію, яка навіть має власне ім’я «Джексон», оскільки її посадив майже 200 років тому сьо­мий президент Сполучених Штатів Ендрю Джексон у пам’ять про померлу дружину Рейчел.
 
Для цього взяли саджанець від улюбленого дерева Рейчел Джексон, яке росло на їхній фермі у штаті Теннессі. 
 
До речі, й сам Ендрю Джексон, перший президент США від «демократів» (він заснував Демократичну партію), також мав прізвисько «Старе Дерево». Біля цієї магнолії, окрім того, що вона має таку романтичну історію, відбувалося багато історичних церемоній.
 
Магнолія з Білого дому навіть потрапила на зображення 20-доларової банкноти, яка перебувала в обігу з 1928 по 1988 рік.
 
Невідомо, чим керувалася перша леді США у своєму рішенні зрізати дерево, яке пережило 39 президентів: тим, що впродовж останніх 70 років стан магнолії постійно погіршувався, чи бажанням чоловіка викорінити з Білого дому все, що там залишили по собі демократи.
 
Проте експерти, які нещодавно обстежили дерево, підтвердили, що воно значною мірою знищене і може становити небезпеку. 
 
Проблеми з деревом розпочалися у 70-х роках минулого століття, коли тріснула одна з його головних дірок. Діру зміцнили цементом, що було загальною практикою у тодіш­ньому садівництві.
 
1981 року «пломбу» прибрали і підперли гілку стовпом та системою кабелів. Але це продовжило життя магнолії лише ненадовго. 
 
Тим часом у президентській резиденції намагаються заспокоїти шанувальників історичного дерева: речниця Білого дому Стефані Грішем повідомила, що дружина президента Дональда Трампа попросила зібрати насіння з «Джексона», яке, можливо, висадять у майбутньому на тому самому місці.