Курс на енергоефективність: Україна планує більше видобувати, але менше споживати газ

03.01.2018
Курс на енергоефективність: Україна планує більше видобувати, але менше споживати газ

Європа — за допомогою Фонду енергоефективності — навчить українців раціонально використовувати тепло у своїх оселях.

Україна намагається відійти від радянської схеми, за якою паливо вважали фактично безкоштовним, і вчиться бути енергоефективною.

З одного боку, намагається більше видобувати власного палива, з іншого — прагне економити. Наразі в цьому напрямi робляться тільки перші кроки, але навіть такий невеликий поступ уперед уже вселяє оптимізм.

Як замістити 13 мільярдів? 

Уже другий рік поспіль наша держава збільшує видобуток власного природного газу. Скажімо, видобуток природного газу в Україні в січні-листопаді 2017 року збільшився на 3,9% (на 719,4 млн. кубів) у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року і становив 18,999 млрд. кубометрів.
 
За даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості, підприємства НАК «Нафтогаз України» за 11 місяців збільшили видобуток газу на 2,8% (на 408,8 млн. куб. м) — до 14,948 млрд. кубів.
 
Укргазвидобування — державне підприємство, яке є найбільшим гравцем вітчизняного газовидобувного ринку — збільшило видобуток газу на 4,3%: до 13,929 млрд. кубів.
 
Натомість ПАТ «Укрнафта», навпаки, скоротило видобуток вітчизняного «блакитного палива» на 15% — до 1,12 млрд. кубів.
 
У позаминулому, 2016-му, році наша держава збільшила видобуток газу на 0,5% (на 91,1 млн. кубометрів) у порівнянні з 2015 роком: до 19 млрд. 987,1 млн. куб. м.
 
Таким чином реалізовується стратегічний план переходу на газ власного видобутку. На думку голови правління Укр­газвидобування Олега Прохоренка, це має статися вже до 2020 року. 
 
У 2016 році Україна спожила 33 млрд. кубометрів газу, з них українські компанії видобули 20 млрд.: приблизно 15 млрд. — це Укргазвидобування, решта — це «Укрнафта» і приватні структури. Потреба в імпорті становила 13 млрд.
 
Мета на 2020 рік була формалізована в документі під назвою «Концепція розвитку газовидобувної галузі», і який був затверджений Кабміном.
 
Згідно з цим документом, до 2020 року планується вийти на рівень споживання газу до 26 млрд. кубометрів. І водночас наростити обсяги видобутку. 
 
За словами Олега Прохоренка, за підсумками минулого року Укргазвидобування очікує на приріст на 4,4% у порівнянні із 2016 роком. В абсолютних цифрах це 15,2 млрд. кубометрів.
 
Таким чином очільник компанії підтвердив свій травневий прогноз. Тоді, аналізуючи потенціал Укргазвидобування, Прохоренко стверджував: таких результатів вдасться досягти за рахунок інтенсифікації існуючих родовищ.
 
«Це ведення або повернення в активний фонд свердловин, які потрапили в аварії. Також цьому сприятиме будівництво, модернізація ДКС (дожимних компресорних станцій) і розширення буріння», — казав він тоді. 

Очікуємо видобувний бум? 

Серед позитивних факторів, які сприяють збільшенню видобутку газу, є низка рішень державних органів.
 
Так, Верховна Рада України ухвалила нові ставки ренти на видобуток газу з нових свердловин на рівні 12% і 6% у залежності від глибини.
 
«Це має стимулювати інвесторів вкладати більше грошей у нові свердловини і таким чином збільшувати видобуток, — сказав Олег Прохоренко. — Зміна у постанові №570 дозволила виходити з обсягами скрапленого газу на електронні аукціони. З 1 січня 2018 року запрацював закон №3038, який залишає 5% ренти від видобутку газу місцевій владі». 
 
Утiм існують і невирішені проблеми. Скажімо, видача ліцензій.
 
«Якщо вдасться вирішити низку регуляторних питань, то ми зможемо отримувати нові ліцензії через аукціони або як компанія, на яку накладено спеціальні зобов’язання, — резюмує Прохоренко. — Не ухвалено також закон №3096-д, який має спростити процедуру землевідведення для об’єктів нафтогазової галузі. Адже сьогодні, щоби отримати дозвіл на бурові роботи, доводиться чекати 2-3 роки... Якщо ми зможемо скласти разом усі ці зміни — регуляторні, сервісні, фіскальні, — то побачимо, що картина для видобутку газу вимальовується позитивна. І завдяки цьому реформи зможуть продовжуватися». 

Навчіть нас заощаджувати

Тим часом із першого дня нового року в Україні розпочав роботу Фонд енергоефективності. Передбачається, що він стане новим та ефективним інструментом реалізації проектів енергомодернізації держави і на рівні домогосподарств, і на рівні юридичних осіб.
 
Як очікується, фонд надаватиме кошти для реалізації проектів термомодернізації, впровадження ефективних систем моніторингу та управління, встановлення ефективних опалювальних та охолоджувальних систем та обладнання, а також заміни наявних систем і обладнання найефективнiше.
 
Формою надання коштів стане часткове відшкодування вартості заходів з енергоефективності фізичним та юридичним особам.
 
«Ми виділяємо в цілому 2 млрд. грн. на програми енергоефективності, з яких 400 млн. грн. — це «теплі кредити», а 1,6 млрд. грн. — це масштабні проекти енергомодернізації», — повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.
 
За його словами, окрім бюджетних асигнувань, також очікується надходження коштів «від наших європейських партнерів».
 
«Є рішення про виділення 100 млн. євро — це приблизно 3 млрд. грн. Цей транш буде розділений на декілька періодів», — розповів голова уряду.
 
За словами Гройсмана, всі проекти енергомодернізації будуть реалізовані одночасно з програмами запровадження ефективного споживання ресурсів, а також суттєвого збільшення видобутку власного газу.
 
Як прогнозує уряд, за три-п’ять років роботи Фонду енергоефективності щорічна економія газу за рахунок ефективного використання палива становитиме не менше 1,5 млрд. куб. м, і при цьо­му запуск нових виробництв на основі новітніх технологій дасть змогу створити додатково близько 75 тис. нових робочих місць.