У Сирії бойовики знищили сім російських літаків — ЗМІ

05.01.2018
У Сирії бойовики знищили сім російських літаків — ЗМІ

Російська авіабаза в Сирії.

Російська газета «Коммєрсант» iз посиланням на два неназванi «військово-дипломатичних джерела» повідомила 3 січня, що на російській військовій базі в Сирії «Хмеймімі» було знищено чотири бомбардувальники Су-24, два винищувачі Су-35С, транспортний літак Ан-72, а також склад боєприпасів, який вибухнув від мінометного снаряда.
 
Інформацію про напад підтвердило і близьке до міністерства оборони Росії джерело газети «Вєдомості».
 
За неофіційними даними, понад 10 військових могли постраждати. «Коммєрсант» через великі втрати військової техніки назвав інцидент на авіабазі «Хмеймім» одним із найсерйозніших за весь час участі Росії у війні в Сирії.
 
За даними «Коммєрсанта», інцидент з обстрілом радикальними ісламістами російської авіабази «Хмеймім» у сирійській провінції Латакія стався 31 грудня.
 
Аналогічну інформацію розповсюдили також «Вєдомості».
 
Міністерство оборони Росії офіційно не повідомляло про такий інцидент. Там лише 3 січня поширили інформацію, що 31 грудня в Сирії розбився російський Мі-24, двоє льотчиків загинули.
 
Військові зазначили, що катастрофа сталася з технічних причин. Міністр оборони Сергій Шойгу раніше заявляв, що у російського угруповання в Сирії — надійна протиповітряна оборона (ППО).
 
«Не було допущено жодного факту порушення зон безпеки російських баз у Тартусі та Хмеймімі», — сказав тоді очільник військового відомства.
 
Шойгу також говорив, що комплекс «Панцир-С1» перехопив і знищив «16 безпілотних літальних апаратів, 53 снаряди реактивних систем залпового вогню».
 
Де і коли відбулися обстріли, не уточнив.
 
Після газетних публікацій оборонне відомство Росії визнало факт мінометного обстрілу російської авіабази у Сирії.
 
Напад було проведено мобільною диверсійною групою бо­йовиків.
 
Унаслідок обстрілу загинуло двоє російських військовослужбовців, повідомила в четвер, 4 січня, прес-служба російського оборонного відомства, передає інформагенція «Інтерфакс».
 
Але поширену ЗМІ інформацію про знищення бойовиками семи літаків спростувало. Інформація журналістів про втрати літаків — «фейк», наголосили в міноборони РФ.
 
«Російська авіагрупа в Сирії в боєготовності і продовжує виконувати всі завдання за призначенням у повному обсязі», — заявили у відомстві.
 
Президент РФ Володимир Путін, виступаючи 11 грудня на авіабазі «Хмеймім», оголосив про виведення російських військ iз Сирії.
 
Чотирма днями раніше, 7 грудня, Міноборони РФ заявило про повну перемогу в Сирії над терористами з угруповання «Ісламська держава». Попри заяви президента РФ Володимира Путіна про намір вивести війська з Сирії, Росія має намір зберегти військові бази в Хмеймімі та Тартусі.