На Донбасі триває порушення "Різдвяного перемир'я"

10.01.2018
Ворожі обстріли на лінії розмежування східного фронту стихали хіба що під час Святвечора та в день Різдва, бо вже під вечір неділі окупанти знову взялися за міномети. За даними штабу АТО, ворог здійснив мінометні обстріли біля Верхньоторецького на донецькому напрямку: на оборонні укріплення ЗСУ «лягло» щонайменше півтора десятка мін калібру 82 мм.
 
Тоді як минулого понеділка ворог шiсть разів порушив так зване «Різдвяне перемир’я», а троє захисників України зазнали поранень. Зокрема, на луганському напрямку понад чотири години ворог обстрілював позиції української армії в районі Світлодарської дуги. 
 
Бойовики з великокаліберних кулеметів за підтримки 120-мм мінометів провокували оборонців селища Луганське та випустили близько півсотні боєприпасів. Із кулеметів i гранатометів окупанти вели вогонь на підступах до Світлодарська.
 
А на донецькому напрямку бойовики стріляли з важких мінометів калібру 120-мм по захисниках Павлополя, з озброєння БМП, гранатометів і кулеметів — поблизу Талаківки.
 
«Довкола Новотроїцького противник також активізувався в обідній час. Здебільшого загарбники застосовували стрілецьку зброю, включно зі снайперською, а пізніше посилили тиск — додали гранатомети», — підкреслили в штабі АТО. 
 

А ТИМ ЧАСОМ... 

Рада безпеки ООН була готова починати роботу над мандатом миротворчої операції на Донбасі, але Росія відкинула практично всі важливі положення, зазначає посол України в ООН Володимир Єльченко в інтерв’ю «Європейській правді».
 
За його словами, миротворці мають стояти на державному кордоні між Україною та Росією, але Росія цей варіант відкидає: «І це — «червона лінія», яку ніхто ніколи не перейде. Тому мені здається, що найближчим часом зрушень у цьому питанні не буде. Так, шанс був, але Росія його не використала чи не дала можливості використати його».
 
Посол додав, що, на його думку, Росія від початку не хотіла миротворчої операції ООН на території Донбасу. «Я думаю, що це була просто гра. Їм потрібне або збереження ситуації, яка є на зараз, або так звана «миротворча» операція на російських умовах, яка заморозила б цей конфлікт на десятиліття. Адже ми б отримали таку миротворчу операцію, з якою потім не знали б, що й робити і як її звідти вивести», — сказав він.