Заробітчанська коляда: у Західній Україні відбулася незвичайна різдвяна акція

10.01.2018
Близько трьохсот людей зібралося на другий день Різдвяних свят у холі тернопільського торгово-розважального комплексу «Подоляни», аби взяти участь у незвичайному флешмобі-коляді для заробітчан «Україна чекає на тебе!».
 
Ідея провести такий з’явилася у місцевого підприємця Андрія Костюка та його друзів після перегляду в iнтернеті схожої акції учасників українського чоловічого хору з канадського міста Едмонтон.
 
Відтак у соцмережі «Фейсбук» поширили заклик: «Створимо святковий настрій собі і всім нашим українцям, які з різних причин святкують це Різдво на чужині! Хочемо, щоб українці за кордоном завжди пам’ятали: Україна любить їх, Україна молиться за них, Україні бракує їх, Україна чекає на них!».
 
Надзвичайно емоційну і хвилюючу подію знімали професійні оператори, оперативно змонтований відеоролик того ж дня розмістили на YouTube, і за неповну добу він уже набрав понад 13 тисяч переглядів.
 
А враховуючи активний перепост у соцмережах та посилання на інформаційних сайтах, можна сміливо стверджувати, що його вже побачили десятки тисяч людей в Україні та за кордоном.
 
Заробітчанство для Тернопільщини (як, утім, і для всіх західноукраїнських областей) — дуже актуальна і болюча тема.
 
За приблизними даними з різних джерел, на закордонних заробітках у різних країнах перебувають зараз від 70 до 100 тисяч осіб, і впродовж останніх років спостерігається тенденція лише до зростання їх кількості.
 
На Різдвяні свята багато з них ненадовго приїхали додому, аби побачити рідних, привезти подарунки і гроші, відтак знову повернуться працювати на чужину.
 
На превеликий жаль, Батьківщина не може запропонувати конкурентоспроможних зарплат.