Мукачівське підприємство «завалило» Європу зимовим спортивним інвентарем

12.01.2018
Українські підприємці, без перебільшення, добряче підготувалися до зими, адже, за підсумками минулого року, імпорт лиж і сноубордів у країни ЄС досяг 1,5 млн. штук, з яких 49% потреб європейців у цьому спортінвентарі було покрито за рахунок України (наша держава поставила 731,4 тисячі одиниць товару).
 
Ми втерли носа навіть Китаю, на який припало лише 28% імпорту (420,6 тисячi пар лиж та сноубордів).
 
Якщо вірити статистиці, то найбільше європейці полюбляють гірські лижі. Не слід забувати й про супутні товари — на них припадає лише 2% у загальному обсязі імпорту спортивного інвентарю з країн, що розташовані за межами ЄС.
 
Не дуже багато імпортують європейці й ковзанів — тільки 1,7%. А ось  обладнання для водних видів спорту, плавання, гімнастики, легкої атлетики та спортивне взуття більш популярне у європейців, бо на це «добро» припадає дві третини імпорту спорттоварів до країн ЄС.
 
Цікаво, що в 2016 році самі європейські країни продали чимало пар лиж та сноубордів: експорт цих недешевих «цяцьок» склав 7,3 мільйона.
 
Зокрема, майже 60% від усього обсягу (а це 4,3 млн.) було продано в інші європейські країни: третина всього експорту припала на Австрію (котра продала 2,5 млн. пар лиж і сноубордів), на другому місці серед експортерів — Великобританія (14% — це трохи більше 1 млн.), а далі з величезним відставанням йдуть такі продавці зимового спортивного товару, як Німеччина, Болгарія і Франція (кожна з цих країн експортувала лише близько 600 тис. одиниць спортінвентарю).
 
Та торгували європейці не лише зі своїми близькими сусідами: зимовий інвентар у чималій кількості — 3 млн. пар лиж було експортовано й за межі ЄС.
 
Так, на США припало 1,4 млн. одиниць товару (46%), закупилися лижами й Норвегія (11%),  Швейцарія (10%),  Канада (8%),  Японія (7%) та навіть Китай (6%).
 
Варто, мабуть, похвалити й найбільшого виробника лиж в Україні — СП «Фішер-Мукачево», на підприємстві якого  працює близько 1,5 тисячі осіб.
 
Ця мукачівська компанія виробляє 180 моделей спортивно-бігових лиж і 130 моделей гірських лиж. 
 
Зокрема, на українській фабриці виробляють продукцію такої знаменитої торгової марки, як Fischer — на неї припадає 60% від усього обсягу товарів підприємства.
 
Співпрацює фабрика й з іншими, не менш відомими, світовими спортивними брендами, випускаючи продукцію під марками Scott Usa, Stockli, Tecno Pro, Hagan, Rossignol, Alpina, Splitkein, Tecno.