Глава МЗС Німеччини пропонує заохочувати Росію до виконання «Мінська» скасуванням санкцій

12.01.2018
Міністр закордонних справ Німеччини Зіґмар Ґабріель висловився за те, аби ЄС почав поетапно скасовувати санкції проти Росії за умови тривалого перемир’я на сході України.
 
«Якщо Російська Федерація готова це робити, вона має за це щось отримати», — заявив він у середу, 10 січня, під час виступу на прийомі в Східному комітеті німецької економіки в Берліні, повідомляє «Німецька хвиля».
 
Ідею про одномоментне скасування всіх санкцій проти Росії лише за умови стовідсоткового виконання Мінських домовленостей  він назвав «відірваною від реальності».
 
На користь ідеї поетапного скасування Ґабріель навів аргумент, що санкції запроваджувалися також поетапно.
 
Економічні санкції щодо Росії через її агресію в Україні були запроваджені Євросоюзом у 2014 році, а в березні 2015-го можливе скасування санкцій прив’язали до виконання Мінських угод. Очікувалося, що процес  триватиме до кінця 2015 року.
 
Оскільки помітного прогресу у виконанні домовленостей не спостерігалося, лідери ЄС неодноразово ухвалювали рішення щодо продовження санкцій ще на півроку. Востаннє — до кінця липня поточного року.
 
Обмеження стосуються фінансового, енергетичного, оборонного секторів російської економіки, а також товарів подвійного призначення. Обмеження накладено і на фізичних осіб.
 
Заява глави МЗС Німеччини не поодинока. Захід стомлюється від нерішучості українського керівництва вирішувати проблему власними засобами, стомлюється від потреби продовжувати санкції на збиток власним фінансовим інтересам.
 
Цей рік може виявитися проблемним для України, оскільки Ґабріель висловив словами те, що вже від певного часу крутиться на думці в окремих лідерів Заходу.
 
А «тривале перемир’я» Кремль погодиться продемонструвати не «нетривалий час» — до скасування санкцій.