Юна українська теннісистка Марта Костюк тріумфувала на «Аустреліен оупен»

16.01.2018
Юна українська теннісистка Марта Костюк тріумфувала на «Аустреліен оупен»

Як і легендарна Мартіна Хінгіс, свою першу перемогу в основній сітці «АО» українка Марта Костюк здобула в 15 років. (Фото з сайта tennisua.org.)

Зважаючи на свій юний вік, 15-річна Марта Костюк бодай іще рік могла б легко змагатися серед юніорів, проте, вигравши в 2017-му два юніорських «шоломи» — «одинак» Відкритої першості Австралії та парний турнір на «Ю-Ес оупен», — талановита українська тенісистка отримала від організаторів «Аустреліен оупен» запрошення (так звана «уайлд карт») на дорослий турнір.
 
Як годиться в таких випадках, свої виступи на кортах «Мельбурн парка» Костюк розпочала з кваліфікації. 
 
Мало хто очікував, що в рік свого дебюту на дорослому «шоломi» юна киянка успішно подолає сито відбору, проте вигравши три кваліфікаційні поєдинки, Марта переписала історію вітчизняного тенісу, ставши наймолодшою учасницею основного раунду «АО» від України.
 
Після цього, здолавши в першому колі турніру 25-ту сіяну — китаянку Шуай Пен — 6:2, 6:2, наша співвітчизниця зробила ще одну історичну ремарку.
 
Завдяки перемозі над першою ракеткою Китаю Костюк опинилася в одному ряду з легендарною швейцаркою Мартіною Хінгіс, яку вважають наймолодшою переможницею матчу Відкритого чемпіонату Австралії.
 
Свій перший тріумф на «АО» Мартіна здобула в 1996 році, коли їй було 15 років та 4 місяці. При цьому Костюк досягла аналогічного успіху, маючи за плечима на два прожиті місяці більше.
 
«У мене щороку трапляються якісь рекорди. Якщо я буду шукати відмінність однієї перемоги від іншої, шукати якісь рекорди — це буде занадто», — відзначила Костюк.
 
Так само намагається призвичаїтися до перемог — щоправда, більш високого рангу — й найсильніша тенісистка України Еліна Світоліна.
 
Залишивши за своїми плечима не один турнірний тріумф на турнірах WTA, до Мельбурна українська тенісна прима приїхала з готовністю записати на свій рахунок дебютний успіх на «Гранд шоломi».
 
При цьому, навіть якщо виграти перший у кар’єрі дорослий «шлем» Еліні не вдасться, цьогорічний «Аустреліен оупен» усе одно може піднести Світоліній сюрприз.
 
Згідно з попередніми підрахунками, достатньо їй — четвертій ракетці планети — дістатися півфіналу «АО»-2018, й в оновленому рейтингу WTA можна буде стрибнути на його чільну позицію.
 
Поки ж Світоліна впевнено подолала стартове коло змагань, у двох сетах розібравшись iз сербкою Іваною Йорович — 6:3, 6:2.
 
Так само успішним вийшов старт і для ветерана українського тенісу Катерини Бондаренко, котра в першому раунді «АО» здолала швейцарку Вікторію Голубич — 7:6 (7:3), 4:6, 6:2.
 
У наступному колі турніру на четверту ракетку України чекає побачення з росіянкою Анастасією Павлюченковою, котра, в свою чергу, на старті перемогла третю за рейтингом тенісистку України Катерину Козлову — 6:3, 4:6, 3:6.
 
Відзначимо, що на відміну від жіночого дивізіону, в чоловічій сітці змагається лише один наш співвітчизник. У першому раунді найсильніший український тенісист Олександр Долгополов виявився сильнішим за австрійця Андреаса Хайдер-Маурера — 7:6(7:3), 6:3, 6:4.