Українські біатлоністи невдало провели генеральну репетицію олімпійської естафети

16.01.2018
Українські біатлоністи невдало провели генеральну репетицію олімпійської естафети

Найменше запитань щодо спортивної форми наставники української біатлонної збірної мають до Анастасії Меркушиної. (Фото з сайта www.biathlon.com.ua.)

Що менше днів залишається до старту Олімпіади-2018, то все вище піднімається рівень тривоги за результати вітчизняних біатлоністів у Пхенчхані, адже за місяць до старту «білих» Ігор здобутки українських стріляючих лижників на етапах Кубка світу аж ніяк не кореспондуються з їхнім високим статусом претендентів на олімпійські медалі.
 
За аналогією з попередніми Іграми в Сочі, де наша жіноча «естафета» виборола золотий комплект нагород, й у Пхенчхані сподівання найвищого медального рівня покладатимуться також на українську четвірку біатлоністок.
 
Задля успішного виступу жіночого квартету в Південній Кореї впродовж поточного олімпійського циклу президент ФБУ Володимир Бринзак докладав максимум зусиль, аби до Пхенчхана повезти в повному складі чемпіонський колектив Сочі.
 
У підсумку, в олімпійський сезон на трасу вийшли всі без винятку чемпіонки сочинської Олімпіади з України.
 
Й у грудні, на другому етапі Кубка світу в Хохфільцені дівчата показали вельми обнадійливий результат, посівши в естафетній гонці друге місце.
 
Однак останні дві естафети український квартет провалив: в Оберхофі наші дівчата фінішували п’ятими, гонку ж у Рупольдингу вони завершили ще далі від п’єдесталу — на 11-й позиції, залишивши своїм наставникам перед Іграми купу запитань.
 
«Не можна так бігати естафети», — заявив після невдалого етапу в Рупольдингу старший наставник жіночої команди Урош Велепець.
 
За словами словенця, на трасі —  точніше, на стрільбищі — його підопічні поводилися занадто впевнено, вважаючи, що «мішені закриватимуться автоматично».
 
При цьому, окрім не надто переконливої стрільби, проблемною в естафеті була й швидкість наших естафетниць.
 
Загалом, за підсумками двох німецьких етапів КС без тренерських нарікань обійшлася естафетна робота лише молодої Анастасії Меркушиної.
 
В Оберхофі 23-річна представниця Тернопільщини бігла стартовий етап, тоді як у Рупольдингу наставники довірили їй заключну частину естафетних перегонів.
 
В обох випадках каші вона не зіпсувала, проте зізналася, що бігти останній етап для неї занадто виснажливо.
 
Вочевидь, за підсумками останньої перед Олімпіадою естафети хотілося наставникам української збірної отримати відповіді на складне кадрове питання, проте визначитися зі складом естафети на Пхенчхан у Рупольдингу Велепець не зміг.
 
«Я розчарований. Дівчата теж, адже визначитися зі складом на олімпійську естафету нам не вдалося», — наголосив Урош Велепець.
 
Водночас персональний склад учасниць майбутніх Ігор словенець для себе вже сформував, хоча офіційно афішувати його не став.
 
У будь-якому разі там точно будуть чотири учасниці естафети в Рупольдингу — Віта й Валя Семеренко, Юлія Джима та Анастасія Меркушина.
 
Своє місце в «основі» «синьо-жовтих» дівчата підтвердили в мас-старті, де посіли місця в «топ-20».
 
Певно, поїде до Пхенчхана й капітан команди Олена Підгрушна, для котрої склали індивідуальний графік підготовки до Ігор. 
 
Щодо нашої чоловічої команди, то у її наставників також купа проблем. Жодного біатлоніста серед учасників мас-старту (а тут змагається 30 кращих стріляючих лижників пелотону) й 16-те місце в естафеті — думається, абсолютно не той результат, на який очікували у вітчизняному біатлонному господарстві.