На кір у січні захворіли майже 5 тисяч українців, шестеро — померли

16.01.2018
За офіційними даними, в Україні у січні на кір захворіло майже п’ять тисяч осіб, померло шестеро людей, з них — троє дітей у віці до 14 років.
 
Спалахи кору зафіксовано у 17 регіонах країни, а поодинокі випадки медики фіксують повсюдно. За кількістю хворих лідирують Івано-Франківська, Одеська та Закарпатська області.
 
У школах Івано-Франківська оголосили карантини. Батькам радять у терміновому порядку вакцинувати дітей.
 
А в одеських школах уже цього тижня почнуть впроваджувати практику відео­уроків для дітей, яких із 22 січня не допускатимуть до шкільних занять через відсутність щеплень від кору.
 
У Києві на кір захворіли 66 осіб, з них 54 — діти. Батьки хворих дітей звинуватили у масовому зараженні цирк «Кобзов», де розважались перед тим багато хто з уражених, та зажадали закрити його на карантин.
 
До епіцентру захворювання на кір потрапили також Чернівецька, Львівська та Дніпропетровська області. У зоні підвищеного ризику — діти у віковій групі від семи до дев’яти років.
 
За словами в. о. міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун, говорити про початок епідемії кору в країні поки що рано.
 
Втім, фахівці Міністерства охорони здоров’я озвучили заяву про те, що дітей без щеплень від кору не будуть допускати до відвідування шкільних та дошкільних установ.
 
Дані Центру громадського здоров’я красномовно свідчать на користь того, що за 11 місяців 2017 року захворюваність на кір у нашій країні зросла у 43 рази, якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року. Лікар-імунолог, доктор медичних наук Андрій Волянський прогнозує, що у 2018 році кількість українців, хворих на кір, може перевищити сорок тисяч осіб.
 
— Подібні спалахи фіксуються в Україні кожні п’ять-шість років, — пояснює заслужений лікар України та дитячий інфекціоніст Сергій Крамарєв. — Серед головних причин поширення небезпечного захворювання — низький рівень щеплень у населення. Маски, часник та часте миття рук при кору, на жаль, не допомагають. Наприклад, у США та Канаді, де майже 90 відсотків людей мають щеплення від кору, вже понад 10 років не фіксують це захворювання взагалі.
 
За словами медика, наразі можна говорити лише про початок епідемії кору, далі — ситуація буде лише посилюватися.
 
Вакцинація потрібна винятково здоровим людям, які протягом найближчих 72 годин після контакту з хворим повинні отримати щеплення, щоб уникнути зараження.
 
— Можливо, роздмухувати ситуацію навколо спалаху кору в Україні вигідно тим, хто закупив цю вакцину, а тепер не може її реалізувати, — розмірковує завідувач клініко-діагностичної лабораторії інфекційної лікарні Інституту епідеміології Громашевського Олександр Карлівський. — Повинні бути витримані медичні канони попередньої діагностики та визначення антитіл до кору в крові у людини. Не можна вводити вакцину всім поголовно, адже на кір перехворіла вже досить велика кількість мешканців України.
 
До речі, ціни на щеплення від кору у приватних клініках вже піднялися. Минулого тижня щеплення можна було зробити за 340-360 гривень, нині — за 400 гривень та більше.
 
Лікарі кажуть, що ціни підвищують постачальники вакцин. В окремих державних клініках заявляють, що вакцина закінчується, але скоро будуть нові поставки.
 
— Спалах кору в Україні не став для нас несподіванкою, — каже заступник голови представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Лаури Білл. — За загальною оцінкою ВООЗ та ЮНІСЕФ у 2016-му році, Україна була на другому місці серед країн із найнижчим охопленням імунізації у світі. У вашій країні — один із найвищих рівнів відмови від щеплень, близько 7,5 відсотка, а це понад 56 тисяч дітей.
 
За статистикою, кір досі залишається однією з головних причин дитячої смертності у світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно 30-40 мільйонів дітей хворіють на кір, понад 800 тисяч вмирають від інфекції та її ускладнень.
 
Єдиним дієвим способом профілактики кору є вакцинація. Після перенесення хвороби в організмі людини повинен виробитися стійкий імунітет, повторне захворювання практично неможливо. Найбільшу кількість хворих на кір медики традиційно спостерігають з грудня по травень.