ФІФА почала вивчати підозрілі допінг-проби російських футболістів

17.01.2018
ФІФА почала вивчати підозрілі допінг-проби російських футболістів

У минулому році в Росії пройшла репетиція футбольного «мундіалю» — Кубок конфедерацій, у фіналі якого Німеччина здолала Чилі. (Фото з сайта as.com.)

Коли несподівано для багатьох Міжнародна футбольна асоціація для проведення чемпіонатів світу 2018 та 2022 років обрала «спарену» заявку Росії та Катару, одними з перших, хто почав шукати потаємні речі в цьому непересічному факті, були британські журналісти, оскільки в боротьбі за ЧС-2018 росіяни випередили англійську заявку, котра вважалася конкурентнішою за інші пропозиції.

Таємні домовленості

Відтоді, як у 2010 році вже екс-керівник ФІФА Зепп Блаттер оголосив результати виборів господарів двох майбутніх футбольних «мундіалів», про таємні домовленості у вирішенні цього питання сказано було чимало.
 
Проте далі антикорупційного розслідування, проведеного головою слідчої палати ФІФА Майклом Гарсією, справа не пішла.
 
Змінювати господарів ЧС-2018 та ЧС-2022 ніхто так і не наважився. Щоправда, в результаті галасу, створеного самим скандалом, своєї насидженої посади позбувся багаторічний очільник світового футболу Йозеф Блаттер. При цьо­му приводом для його звільнення стала аж ніяк не гучна російсько-катарська справа — знайшлися для того інші сумнівні справи фінансового штибу.
 
Після того як РФ розпочала  війну на сході України, а її олімпійці погоріли на системному застосуванні допінгу на домашній Олімпіаді в Сочі, пропозиції відібрати у Росії футбольний чемпіонат світу мали потужний та регулярний характер. Однак вийти на подібне рішення ніхто в міжнародному політичному бомонді не наважився.
 
Коли ж у Росії в 2017 році відбувся Кубок конфедерацій — турнір, який за рік до головного футбольного дійства планети в якості тестового змагання проводить країна-господар «мундіалю», а згодом і жеребкування фінальної частини ЧС-2018, — стало зрозумілим, що проведення планетарного форуму на теренах Російської Федерації є невiдворотнiм.
 
Водночас уникнути репутаційних втрат напередодні домашнього ЧС російському футболу все ж не вдасться.
 
А пов’язані вони будуть не зі старими фактами, а, вочевидь, зі свіжою допінговою історією, котра нині активно розгортається навколо численної групи футболістів з російського футболу, результатом чого може стати якщо не відсторонення всієї національної збірної Росії від ЧС-2018, то дискваліфікація якоїсь частини її виконавців.

Інформаційна справа

За повідомленням окремих британських видань, у використанні допінгу ФІФА підозрює більше трьох десятків гравців, 23 з яких були у заявці збірної Росії на ЧС-2014.
 
При цьому нещодавно Російський футбольний союз оприлюднив прізвища 11 футболістів, допінгові справи котрих розглядали у ФІФА.
 
Нагадаємо, що після завершення допінгового розслідування щодо російських «зимовиків», за результатами якого їхня олімпійська збірна отримала дискваліфікацію на Ігри-2018, керівник МОК Томас Бах порекомендував Міжнародній футбольній асоціації детально вивчити багатотомні матеріали допінгового розслідування Рiчарда Макларена, адже там можуть бути й цікаві факти про застосування допінгу в російському футболі.
 
Днями ж прес-служба ФІФА повідомила, що «організація отримала дані від інформатора Все­світньої антидопінгової агенції, екс-керівника Московської антидопінгової лабораторії Григорія Радченкова про допінг у російському футболі й підготувала для нього низку запитань».
 
При цьо­му ФІФА планує провести незалежну судово-медичну експертизу окремих допінг-проб, звернути увагу на які рекомендувала ВАДА.
 
Нагадаємо, що одним із ключових способів, які росіяни використовували для очищення своїх спортсменів від слідів заборонених фармстимуляторів, була підміна зразків сечі.
 
Думається, невипадково в британському виданні Daily Mail нещодавно з’явилося повідомлення (його джерелом знову називають Григорія Родченкова) про те, що на домашньому ЧС iз футболу росіяни планували підмінити проби сечі своїх збірників, аби ті могли показати в рідних стінах більш високий результат.
 
Колишній наставник київського «Динамо», автор ідеї з об’єд­наним українсько-російським чемпіонатом, а нині заступник голови комітету Державної Думи РФ з фізичної культури та спорту Валерій Газзаєв, назвав подібну заяву «страшилкою» й заявив, що «жодним темним силам» не вдасться відібрати в Росії футбольний «мундіаль».
 
При цьому в Міністерстві закордонних справ РФ додали, що «журналісти Сполученого Королівства отримали в прямому сенсі державне замовлення на запуск медійної кампанії щодо створення негативного фону для проведення чемпіонату світу з футболу в Росії».
 
* * *
 
Тим часом прем’єр-міністр РФ Дмитро Медведєв виключив зі складу оргкомітету ЧС-2018 віце-прем’єр-міністра з питань спорту Віталія Мутка, котрий у розслідуванні Рiчарда Макларена називався чи не головним куратором державної системи допінгу в Росії. Нагадаємо, що раніше Мутко призупинив свою роботу на посту голови Російського футбольного союзу.