СБУ з прокуратурою затримали хакерів, які крали інформацію з мобілок

17.01.2018
Служба безпеки та прокуратура виявили групу зловмисників, які нелегально встановлювали програми на мобільні телефони для прослуховування і зняття фото, відео та іншої інформації з мобільних пристроїв, повідомила прес-служба СБУ. 
 
Було встановлено, що злочинці з різних регіонів України розробили програму для прихованого зняття інформації з мобільних пристроїв.
 
Свої «послуги» вони продавали клієнтам через спеціально створені веб-ресурси.
 
«Замовник, заповнивши на сайті відповідну заявку, отримував спочатку тестовий доступ до «сервісу». Йому надходило посилання, яке він мав фізично «закачати» на телефон потрібної йому особи», — повідомили у СБУ.
 
Програма запускалася автоматично при включенні мобільного телефону, не виявляла ознак активності під час роботи та діяла приховано від власника.
 
Можливості хакерського забезпечення дозволяли перехоплювати телефонні розмови, СМС- та ММС-листування, фіксувати місцезнаходження абонента, «знімати» спілкування через популярні месенджери та електронну пошту, надавали доступ до фото- і відео­файлів, що зберігаються на мобільному пристрої.
 
Усі отримані дані зберігалися для клієнта в «особистому кабінеті» на веб-ресурсах зловмисників.
 
Для постійного користування «сервісом» замовник повинен був здійснити оплату (на необхідний йому термін) через електронні платіжні системи.
 
Наразі співробітники СБУ в Харківській області провели низку обшуків у офісах та за місцями мешкання учасників групи, під час яких вилучили докази протиправної діяльності зловмисників.
 
За висновками фахівців, виявлене програмне забезпечення, встановлене на мобільному пристрої, є спеціальним технічним засобом негласного отримання інформації.
 
Наразі здійснюється кримінальне провадження за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 359 (незаконне використання спеціальних технічних засобів прихованого отримання інформації) та ч. 1 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про оголошення фігурантам справи підозри.