Від початку року в Україні зафіксували ще 1285 нових випадків захворювання на кір

19.01.2018
Від початку року в Україні зафіксували ще 1285 нових випадків захворювання на кір

Висока температура, білі плями на внутрішній поверхні щік та червона висипка на щоках - характерні прояви кору (ілюстрація)

Недалеко від Оструди, у Вармінсько-Мазурському воєводстві, на півночі сусідньої країни понад сім сотень працівників м’ясокомбінату в Морлінах отримають щеплення проти небезпечної інфекції, адже на підприємстві виявили шістьох наших земляків, хворих на кір.
 
У санепідемстанції відзначили, що останній раз спалах кору в польському місті Оструда був зафіксований 10 років тому.
 
За словами державного повітового санітарного інспектора Здзіслава Соколовського, випадок на м’ясокомбінаті в Морлінах вважають надзвичайним.
 
— П’ять осіб госпіталізовано до лікарні в Оструді, у чоти­рьох із них підтвердили діагноз, а ще одна людина очікує результату, — розповів Здзіслав Соколовський. — Ще один робітник захворів на кір на тиждень раніше загального «спалаху», в цілому вийшло шість осіб.
 
Українські медики тим часом стверджують, що до нашої країни кір завезли з Румунії, де також є дуже серйозні проблеми з вакцинацією населення.
 
За період iз вересня по кінець грудня 2017 року українські лікарі зафіксували 4 тис.782 випадки захворювання на кір, 75% — діти у віці до 14 років.
 
За три неповних тижні 2018 року кількість хворих зросла більш ніж на тисячу осіб у цілому по Україні.
 
Згідно з даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, вже цього року кір діагностували у 1 тис. 285 людей  — 856 дітей та 429 дорослих.
 
Двоє людей (одна дитина та один дорослий) померли на Одещині. На щастя, поки що жодного випадку небезпечного захворювання не виявили на Сумщині, Харківщині та Чернігівщині.
 
Найнижчі показники охоплення щепленнями – у Закарпатській, Рівненській та Львівській областях. Найвищі – на Київщині, Чернігівщині, а також у столиці.
 
У МОЗ заявили, що повністю покривають потреби людей у безплатній бельгійськiй вакцині.
 
— Сьогодні в Україні є ефективна якісна безпечна вакцина виробництва Бельгії, — розповів експерт iз питань громадського здоров’я Володимир Курпіта. — Ця вакцина КПК від кору, краснухи та паротиту отримала прекваліфікацію ВООЗ, а це — головний світовий знак якості для вакцин. Попит на щеплення серед людей росте — це правильно і розумно. Українці, які проявили здоровий глузд та вакцинували своїх дітей, отримали єдино можливий ефективний захист від смертельно небезпечного захворювання.