На останніх двох етапах Кубка світу українські біатлоністи не здобули жодної медалі

23.01.2018
На останніх двох етапах Кубка світу українські біатлоністи не здобули жодної медалі

Через застуду в Антхольці Юлія Джима пробігла лише одну гонку, й ту лише впівсили. (Фото з сайта www.biathlon.com.ua.)

Особливо розчаровуватися тому, що на останніх двох етапах Кубка світу вітчизняні біатлоністи не здобули жодної нагороди, думається, не варто.
 
Так само не слід екстраполювати ці результати на майбутню Олімпіаду, хоча утриматися від подібних дій шанувальникам вітчизняного біатлону дуже складно.
 
Хочеться вірити, що з виходом на пік спортивної форми наставники вітчизняних біатлоністок, які на старті сезону не раз піднімалися на п’єдестал Кубка світу, не прогадали.
 
Свою ж силу та конкурентоздатність наші дівчата показали як в естафеті, коли на другому етапі КС в Хохфільцені здобули «срібло», так і в особистих стартах, коли медалі індивідуальних гонок, спринту та «персьюту» вигравали Юлія Джима та Вікторія Семеренко.
 
Їхні ж скромні (безмедальні) результати на етапах у Рупольдингу та Антхольці можна віднести на рахунок особливостей підготовки до найвідповідальнiших стартів чотириріччя.
 
Тут, перш за все, йдеться про хвилеподібний характер спортивних результатів біатлоністок, негаразди зі здоров’ям, які в холодну пору є постійними супутниками спортсменів, та проблеми з набором форми, з якими довелося зі­штовхнутися ветеранам жіночої команди.
 
Так, приміром, до стартів у Пхенчхані капітану команди Олені Підгрушній тренерський штаб приписав підготовку за індивідуальним графіком, у якому не знайшлося місця «кубковим» гонкам в Антхольці, проте прописалося «відрядження» на чемпіонат Європи, де Підгрушній належатиме пробігти один з етапів естафети.
 
У схожих умовах, коли відчувається брак фізичних кондицій, перебуває й інша учасниця «золотого» квартету сочинської Олімпіади — Валентина Семеренко.
 
«Наразі головне для мене — вийти з хворобливого стану й набрати форму до майбутніх Ігор», — каже біатлоністка.
 
Під час етапу в Антхольці несподівано підхопила вірус Юлія Джима, тож, пропустивши через застуду спринт та гонку переслідування, надалі, за порадою тренера, в мас-старті бігла тільки впівсили (п’ять промахів і 28-ме місце).
 
При цьому кращий результат з-поміж вітчизняних біатлоністок у гонці з масовим стартом (та й загалом на етапі) показала Валентина Семеренко, досягнувши поміж 30 учасниць перегонів 11-го результату.
 
А єдиний промах, допущений на заключному вогневому рубежі, не дозволив їй потрапити до квіткової церемонії.
 
Водночас відверто скромне 22-ге місце в мас-старті Віти Семеренко старший тренер нашої жіночої команди Урош Велепець пояснив утомою, котра накопичилася у срібної призерки Ігор у Сочі-2014 від великої кількості проведених у нинішньому сезоні гонок.
 
Щодо збірної вітчизняних біатлоністів, то особливо видатних результатів на етапах поточного Кубка світу вони не демонстрували, цілком і повністю концентруючись на майбутніх олімпійських стартах.
 
Відтак не дивно, що жодному з наших стріляючих лижників за підсумками половини етапів КС не вдалося відібратися до числа учасників мас-старту, де традиційно змагаються перші 30 спортсменів із «рейтинг-листа».
 
Водночас кращий результат, показаний українськими біатлоністами в Антхольці, належить Володимиру Семакову, котрий став 12-м у спринті.