Світоліна вперше в кар’єрі пробилася до чвертьфіналу «Аустреліен оупен»

23.01.2018
Світоліна вперше в кар’єрі пробилася до чвертьфіналу «Аустреліен оупен»

Еліна Світоліна заявила про свою готовність бути першою ракеткою світу. (Фото з сайта tennisua.org.)

Коли наприкінці минулого сезону, маючи на підсумковому турнірі WTA високий — третій — рейтинговий номер, Еліна Світоліна не змогла подолати його груповий раунд, і за підсумками турніру в табелі про ранги жіночої тенісної асоціації замість прогнозованого стрибка опустилася на шостий щабель, перша ракетка України спокійно заявила, що в 2017 році взагалі не планувала підкорення найвищої позиції в жіночому тенісі.
 
Натомість, приїхавши на цьогорічний Відкритий чемпіонат Австралії й уперше у своїй кар’єрі діставшись до його чвертьфінальної стадії, Світоліна відзначила, що бачить себе першою ракеткою планети.
 
Щоправда, для того, аби піднятися на вершину, за словами самої ж тенісистки, потрібно «рвати жили» — інакшого шляху нагору не існує.
 
Водночас поки що в Мельбурні потреби «вистрибувати зі штанів» в Еліни не було.
 
За винятком поєдинку другого кола, де примі вітчизняного тенісу для перемоги над чешкою Катержиною Синяковою довелося грати три сети, решту турнірного шляху Світоліна — четверта ракетка планети — долала, не напружуючись.
 
Вочевидь сприяла такому ходу подій і турнірна сітка, де перша ракетка України досі не зустріла серйозних конкуренток.
 
Загалом, і в чвертьфіналі Світоліній випало грати з несіяною суперницею, котрою стала бельгійка Елізе Мертенс (37-ма ракетка планети).
 
Свою ж першу в кар’єрі перемогу в четвертому колі «АО» Світоліна відсвяткувала завдяки переконливим діям у матчі з іще однією представницею Чехії — Денісою Аллертовою, котра в рейтингу WTA посідає скромне 130-те місце.
 
«На все про все» нашій співвітчизниці знадобилося менше години: упродовж 57 хвилин чешка змогла виграти в четвертої «сіяної» лише три гейми — 6:3, 6:0.
 
За схожим сценарієм провела Світоліна свій поєдинок третього раунду «АО»-2018, в якому за 59 хвилин вона переграла свою сенсаційну співвітчизницю, 15-річну Марту Костюк — 6:2, 6:2.
 
«Думала, що Еліна — Бог, тому й не змогла нічого їй протиставити», — так пояснила свій програш юна дебютантка дорослого «шолома» з Києва.
 
До речі, незабаром Костюк матиме шанс дебютувати й у складі національної збірної, котра потрапила в заявку на поєдинок «синьо-жовтих» у Кубку федерацій проти Австралії, котрий відбудеться в лютому в Канберрі.
 
А от Світоліна, котра, як і Цуренко, пропустить матч збірної проти австралійок, нині повністю сконцентрована на персональних здобутках.
 
Загалом, для 23-річної уродженки Одеси тенісна вершина як ніколи близько, хоча для цього потрібно не тільки вигравати в Мельбурні, а й чекати невдачі чинного лідера жіночого тенісу — румунки Сімони Халеп та другої ракетки планети Каролін Возняцьки з Данії, котрі упевнено рухаються до «топ-4» турніру.
 
* * *
А от у чоловічому турнірі австралійського «шолома» українців уже не залишилося. Єдиний наш повпред Олександр Долгополов свої виступи в Мельбурні завершив у третьому колі, де програв аргентинцю Шварцману — 7:6, 2:6, 3:6, 3:6.