Саакашвілі звинувачує українську владу в намаганні якнайшвидше його позбутися

23.01.2018
Саакашвілі звинувачує українську владу в намаганні якнайшвидше його позбутися

Міхеїл Саакашвілі.

Сьогодні в Апеляційному суді Києва продовжився розгляд апеляційної скарги про надання захисту лідерові партії «Рух нових сил», екс-голові Одеської ОДА Міхеїлу Саакашвілі.
 
Рішення цього суду могло позбавити Саакашвілі останніх законних підстав для перебування на території України.
 
Прикметно, що першою апеляцію подала сама Державна міграційна служба України, хоча  3 січня Окружний адміністративний суд Києва став на бік ДМС і визнав законною відмову  Саакашвілі у наданні статусу біженця.
 
Адвокати екс-«губернатора» Одещини переконані, що ДМС свідомо прискорює судові розгляди, щоб пошвидше видворити його до Грузії,  де його заочно засуджено до трьох років тюремного ув’язнення за звинуваченням у зловживанні службовими повноваженнями.
 
Сам Саакашвілі назвав рішення Тбіліського суду «повністю незаконним» і таким, що «суперечить усім міжнародним, національним нормам і здоровому глузду».
 
На судове засідання в Києві зібралося багато прихильників лідера «Руху нових сил». Їх виявилося настільки багато, що засідання довелося перенести з судової зали до актової.
 
Почався судовий розгляд із пристрасної промови Саакашвілі, де він назвав спроби вислати його із країни спланованою акцією з боку Банкової.
 
Мовляв, у 2013 році Петро Порошенко заявляв, що знає два приклади успішних реформ — це Сінгапур і Грузія, і особисто запросив його допомогти Україні з реформами.
 
Але, коли зрозумів, що він не гратиме за їхніми правилами, почав усіляко боротися з колишнім соратником.
 
«Коли я допомагав їм на Майдані і коли я повернувся сюди після, вони казали: «Яке щастя, що Саакашвілі з нами». Вони думали, що це дуже вдалий піар-хід — долучити мене до державної праці. Я хотів допомогти народу України, а вони хотіли зробити піар. Але щойно вони зрозуміли, що я не буду з ними робити піар і гроші, вони почали активно мене позбуватися», — заявив Саакашвілі в суді.
 
На завершення свого виступу, який перетворився на черговий мітинг, Саакашвілі заявив, що він не довіряє цьому складу суду, й оголосив про відвід.
 
Пристрасті розгорілися й навколо того, що тоді, як у залі заспівали Гімн України, судова колегія на чолі з Андрієм Коротких лишилася сидіти на місцях, демонструючи, на думку присутніх, неповагу до державного символу.
 
Зрозумівши, що вони не контролюють ситуацію, судді кілька разів виходили до нарадчої кімнати, після чого оголосили перерву в судовому засіданні.
 
А після перерви було оголошено, що клопотання Саакашвілі буде передане до Касаційного суду, тож питання про відвід колегії суддів вирішуватиме інший суддя.
 
Ім’я цього судді має визначити електронна система.
 
Таким чином у справі Саакашвілі знову настала законодавча пауза. Сам політик заявив, що він, де б не був, продовжуватиме боротьбу.
 
«Ми будемо боротися законним чином, ми будемо змінювати суди. Сьогодні нас тут сотні, завтра будуть десятки тисяч, післязавтра буде мільйон. Я гарантую це, і в Україні ми встановимо порядок. В Україні цей бардак закінчиться. В Україні ця корупція закінчиться», — палко переконував прихильників лідер «Руху нових сил», не помічаючи, що сам робить усе для того, щоб затягнути судове рішення.
 
Водночас присутні в залі журналісти зазначили, що, якби така активність громадян спостерігалася у судах, де розглядаються справи Небесної сотні чи бійців-атошників, то в нас давно уже була б й інша судова система, й інша держава.