У Національній філармонії урочисто провели до Пхенчхана олімпійців

26.01.2018
У Національній філармонії урочисто провели до Пхенчхана олімпійців

До Пхенчхану українські біатлоністки вирушають зі своїм переможним прапором, з яким їхня естафетна команда тріумфувала на Іграх-2014 у Сочі. (Фото з сайта noc-ukr.org.)

Наближення Олімпійських ігор традиційно сприяє зменшенню політичної напруженості на планеті.
 
Попри те, що останнім часом Північна Корея неабияк дратувала світ своїми ракетними навчаннями, на час зимової Олімпіади в південнокорейському Пхенчхані Пхеньян i Сеул пішли на зближення стосунків.
 
Так, уперше за 12 років ворогуючі сторони вирішили знову вийти на церемонію відкриття Ігор під єдиним прапором «об’єднаної Кореї».
 
Окрім того, Північна та Південна Корея домовилися виставити на Олімпіаду-2018 спільну жіночу збірну по хокею.
 
При цьому на півдні Корейського півострова не приховують, що до себе в гості вони чекають не тільки північнокорейських фольклористів та музикантів, які вже готуються до участі в офіційних урочистостях Ігор.
 
Хочуть у Пхенчхані побачити й представників спортивного світу Північної Кореї.
 
І хоча з олімпійськими ліценціями в північнокорейських олімпійців проблеми, керівник МОК Томас Бах заявив, що його організація — попри вже закриті в окремих дисциплінах кваліфікаційні «вікна» — не проти того, аби представники олімпійської збірної Північної Кореї виступили на Олімпіаді-2018. 
 
Зрештою, після тривалих перемовин iз Пхеньяном Томас Бах заявив, що МОК прийняв виняткове рішення й виділив квоту для 22 спортсменів iз Північної Кореї, які змагатимуться в п’яти видах програми.
 
Водночас, яким буде фінальне представництво української олімпійської збірної в Пхенчхані, достеменно наразі не відомо, адже досі не всі кваліфікаційні відбори добігли свого кінця.
 
Раніше керівник «спортивного» міністерства Ігор Жданов повідомляв, що на Ігри-2018 Україна може відправити до 50 олімпійців.
 
Проте під час урочистої церемонії проводів наших спортсменів до Південної Кореї, котра днями відбулася в Національній філармонії України в Києві, міністр молоді та спорту оперував цифрою в 35 осіб.
 
Під час свого вітального слова Ігор Жданов наголосив, що уряд України, Мінмолодьспорту та НОК максимально сприятимуть перемогам наших олімпійців у Пхенчхані.
 
Аби нашим «зимовикам» у Республіці Корея сприяла удача, міністр передав представникам нашої олімпійської збірної — фігуристам Олександрі Назаровій та Максиму Нікітіну — карту-оберіг, створену в рамках національного проекту «Вишивана моя Україна».
 
«Ми знаємо наскільки неймовірною буде конкуренція в олімпійському Пхенчхані, адже змагатимуться найкращі спортсмени світу, але переконаний, ви будете прагнути показати якнайкращі свої результати», — наголосив президент НОК України Сергій Бубка.
 
При цьому жодних медальних прог­нозів вітчизняні спортивні функціонери не роблять.
 
Приміром, віце-президент НОК, головна Федерації біатлону України Володимир Бринзак каже, що перед вітчизняними біатлоністами жодних конкретних завдань не ставлять, хоча зрозуміло, що саме на їхній успіх найбільше розраховують в українській олімпійській збірній.
 
Окрім того, Ігор Жданов не виключає, що в Пхенчхані зможе вистрелити наш фристайліст Олександр Абраменко, котрий, незважаючи на нещодавно заліковану травму, здобув на заключному перед Іграми етапі Кубка світу з акробатики «срібло».
 
«Будемо раді й одній медалі», — відзначив керівник «спортивного» відомства, додавши, що, в порівнянні з літніми Іграми в Ріо-2016, преміальні для українських медалістів не змінилися.