Волкер закликає Москву погодитися на місію ООН на Донбасі

26.01.2018
Напередодні зустрічі з помічником російського президента Владиславом Сурковим у Дубаї спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер завітав до України. І хоча пану Волкеру не вдалося потрапити на лінію розмежування на Донбасі через погодні умови, як він планував, проте його зустрічі з високопосадовцями в Києві впродовж двох діб були доволі плідними та інформативними. 
 
Склалося враження, що своїми меседжами пан Волкер ніби попереджав Кремль і пана Суркова, зокрема, що на поступки в українському питанні їм сподіватися не варто. А це і його думка про те, що РФ хотіла «дестабілізувати Україну та привести до влади більш дружний до Москви уряд, але досягти цього їй не вдалося», і про те, що на Донбасі «безумовно, не громадянська війна», бо «російськомовні люди живуть у різних регіонах України, і між ними не виникає конфліктів» тощо.
 
«Натомість конфлікт зачепив лише один регіон. Чому? Тому що він почався з гібридної війни, з дрібномасштабного вторгнення Росії в Україну. Поки Росія заперечує свою безпосередню участь у конфлікті на сході України, ситуація не вирішиться», — зауважує спецпредставник США.
 
Не лише про Донбас, а й про активізацію міжнародних зусиль iз відновлення суверенітету та територіальної цілісності України йшлося спочатку під час зустрічі Волкера з начальником Генштабу ЗСУ Муженком, а пізніше з Президентом Порошенком і секретарем РНБО Турчиновим. 
 
Зокрема, на Банковій повідомили, що Петро Порошенко та Курт Волкер наголосили на важливості виконання Мінських домовленостей, завершення обміну заручниками та повного припинення вогню на лінії фронту. Сторони акцентували на тому, що «Москва має нарешті продемонструвати політичну волю до мирного врегулювання та погодитися на розміщення миротворчої місії ООН на окупованому Донбасі, включно з неконтрольованою ділянкою українсько-російського державного кордону».
 
Пан Волкер також розповів, про що говоритиме з Сурковим у Дубаї: «Я сподіваюся викласти бачення США щодо того, що ми можемо зробити, щоб пришвидшити завершення конфлікту. Це вимагатиме від Росії рішення про відведення своїх сил. А підконтрольні сили, які там є, зрештою мають бути розформовані».
 
До речі, під час перебування в Києві Курт Волкер зустрівся з депутатами Верховної Ради від «Опоблоку» та звільненими з полону ОРДЛО заручниками.
 
Саме цими днями Кабінет Міністрів засекретив деталі запланованих поставок українській армії сучасної зброї з США та інших країн НАТО. Відповідна постанова щодо поставок зброї має гриф обмеженого доступу «Цілком таємно». n
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Місія ОБСЄ зафіксувала впродовж січня приблизно 13 тис. порушень режиму припинення вогню, що на 55% більше, ніж за попередній, двотижневий, період. Більшість порушень режиму припинення вогню було зафіксовано в районах на схід і північний схід від Маріуполя, на західній і північній околицях Горлівки, в районах на південний схід і схід від Світлодарська, а також у трикутнику Авдіївка—Ясинувата—Донецький аеропорт.
 
За даними штабу АТО, минулої середи ворог тричi порушив перемир’я, один боєць ЗСУ отримав поранення.