Олег Ляшко приголомшив делегатів ПАРЄ відвертим виступом

26.01.2018
Олег Ляшко приголомшив делегатів ПАРЄ відвертим виступом

Олег Ляшко висловився категорично проти повернення Росії до ПАРЄ.

Повернення російської делегації до Парламентської Асамблеї в обмін на гроші не компенсує ті втрати, які українці зазнали через розв’язану Росією війну, впевнений лідер Радикальної партії.
 
Перебуваючи на сесії ПАРЄ в складі української делегації, Олег Ляшко закликав європейців захистити права двох мільйонів переселенців із Донбасу і українців, які змушені залишатися на окупованих територіях.
 
«Будівництво нової Китайської стіни з метою відгородитися від окупованої частини Донбасу не наближає його звільнення. Крім того, треба пам’ятати про мільйони людей, які потребують нашої допомоги — хворі, літні люди. Вони в результаті тих чи інших обставин не можуть виїхати з окупованих територій. Тому треба дійти до них через гуманітарні фонди, місію Червоного Хреста або міжнародні організації, щоб максимально їм допомогти», — вважає Ляшко.
 
Лідер Радикальної партії висловив невдоволення ставленням української влади до проблем переселенців.
 
Політик вимагає забезпечити їх роботою і житлом, оскільки обов’язок держави — дбати про громадян.
 
«Сотні або навіть тисячі покинутих приміщень стоять без діла — колишні дитсадки, школи, лікарні. Поставте в них за рахунок держбюджету вікна і двері та дайте можливість людям там жити. Нехай тільки за «комуналку» платять. Щоб люди не мерзли на вулиці в такі морози і були забезпечені житлом. Крім того, ми вимагаємо ввести програми працевлаштування, навчання та оформлення пенсій. Сьогодні тисячі людей не отримують пенсії, оскільки не мають документів або ще чогось. Обов’язок влади — займатися всіма цими питаннями», — звернувся Ляшко до українських політиків зі Страсбурга.
 
Також лідер РПЛ вважає неприпустимим повернення Росії до ПАРЄ. Каже, якщо це станеться, європейські лідери порушать базові принципи, заради яких створювалася Рада Європи.
 
За його словами, ніякі гроші не компенсують українцям ті втрати, яких вони зазнали через війну на Донбасі.
 
«Хто поверне батькам їх 29-річного сина Сергія Сергієнка з Полтавщини, який загинув днями в результаті мінометного обстрілу на Донбасі? Хто поверне дітям їхнiх батьків, адже з моменту початку російської агресії на сході України загинуло 10 тисяч українців. Хто поверне кращий у Європі аеропорт ім. Прокоф’єва? Коли на найкращому стадіоні в Європі «Донбас-Арена» буде звучати Гімн України і будуть проходити матчі Ліги чемпіонів? Коли українські шахтарі повернуться у шахти, які сьогодні затоплені в результаті російської агресії?» — обурився Ляшко.
Політик нагадав делегатам уроки історії та закликав не повторювати помилок минулого.
 
«Представник Словаччини, яка постраждала від гітлерівської агресії, сьогодні розповідає, що треба дружити з Путіним. Він би ще з Гітлером запропонував дружити! Представник Великобританії говорить, що Крим не був українським, і тому згоден iз переглядом кордонів. Але і Страсбург раніше не був Францією! Пропоную вам, шановні колеги, обговорювати не питання повернення Росії в цей зал, а питання припинення російської агресії. Тому що сьогодні українці платять кров’ю, територією, своєю боротьбою за те, щоб захистити цінності, на яких створювалася наша організація. Ми сильна нація, сильна країна, немає ніяких сумнівів, що ми переможемо. Але під час боротьби проти тиранії Путіна ми повинні бути разом! А не шукати привід, щоб сісти й поїсти в якомусь страсбурзькому ресторані червону ікру з росіянами. Дивіться, щоб ця червона ікра вам поперек горла не стала!» — підсумував свій виступ Ляшко.