Прапор України на відкритті Олімпіади-2018 нестиме Олена Підгрушна

09.02.2018
Прапор України на відкритті Олімпіади-2018 нестиме Олена Підгрушна

Талісман Олімпіади-2018 — білий тигр Сухоран — в оточенні титулованих вітчизняних біатлоністок сестер Семеренко. (Фото з сайта noc-ukr.org.)

Сьогодні у південнокорейському Пхенчхані запалять олімпійський вогонь XXIII зимових Ігор.
 
Організатори церемонії відкриття в умовах підвищеної таємничості тримали прізвище особи, котрій довірять виконати традиційний обряд. 
 
Упродовж тривалого часу головним кандидатом для фінальної фази факельної естафети називали титуловану місцеву фігуристку — олімпійську чемпіонку Ванкувера-2010, срібну медалістку Ігор-2014   27-річну Кім Йон А.
 
Проте, коли незадовго до старту Олімпіади господарям змагань вдалося узгодити зі своїми північними сусідами окремі деталі об’єднавчих заходів (як-то вихід двох олімпійських збірних з Корейського півострова під єдиним прапором чи спільна жіноча команда з хокею), все більше почали говорити про те, що олімпійський вогонь на головній арені Білих ігор-2018 запалить тандем представників із Північної та Південної Кореї.
 
Варто зауважити, що під прапором єдиної Кореї (на білому полотні зображений синій силует Корейського півострова) північно- та південнокорейські спортсмени раніше виходили на літніх Іграх в Афінах-2004 та зимовій Олімпіаді в Турині-2006.
 
Цікаво, що естафета олімпійського вогню не обійшлася й без українського повпреда.
 
У переддень старту Ігор-2018 президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка проніс вогняний факел вулицями міста Каннин, у якому розташовані спортивні об’єкти так званого прибережного кластеру столиці майбутньої Олімпіади.
 
Доторкнутися до знаменного символу Ігор змогли й інші члени нашої офіційної делегації в Пхенчхані — віце-прем’єр-міністр з гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко та шеф місії української делегації на зимовій Олімпіаді-2018 Анна Сорокіна.
 
Вони ж були й активними учасниками урочистої церемонії підняття в Олімпійському селиці Державного прапору України, що ознаменувало готовність наших олімпійців до участі в Іграх.
 
Нагадаємо, що до Пхенчхану наша держава відправила найменшу за всі роки виступів на зимових олімпіадах команду спортсменів, до складу котрої ввійшли 33 атлети.
 
Вийшло так, що через недобір ліцензійних перепусток не змогла поїхати на Олімпіаду знана українська лижниця Валентина Шевченко, для котрої Ігри в Пхенчхані могли стати шостими поспіль.
 
Планувалося, що саме вона буде прапороносцем в українській збірній на церемонії відкриття Олімпійських ігор-2018.
 
Утім далі отримання комплекту олімпійської форми справа не дійшла. І, як і легендарний норвезький біатлоніст Уле-Ейнар Бйорндален (до речі, також учасник п’яти олімпіад), 42-річна Шевченко залишилася без олімпійської ліцензії.
 
Відтак право нести синьо-жовтий прапор на церемонії відкриття отримала олімпійська чемпіонка Сочі-2014, капітан жіночої збірної України з біатлону Олена Підгрушна. До слова, її поїздка до Пхенчхана теж була під питанням.
 
Через проблеми зі здоров’ям вона пізніше за інших колег по біатлонній команді відправилася на Корейський півострів.
 
І хоча її участь в жіночій естафеті, думається, до останнього перебуватиме під питанням, сумнівів щодо її права на винесення українського прапору на відкритті Ігор на загальних зборах у нашої олімпійської команди не виникло.
 
«Дуже рада, що мені випала почесна місія нести прапор України на відкритті Олімпійських ігор. Приємно, що команда підтримала мою кандидатуру. Це була мрія дитинства. Хочу попросити кожного українця — вболівайте за Україну! Навіть незважаючи на те, що ми за тисячі кілометрів від вас, кожна ваша душа, кожна посмішка, кожна радість буде підтримувати нас!» — заявила Олена Підгрушна.