В'язень житомирської колонії «диригував» злочинами на волі

09.02.2018
Сучасні технології творять «чудеса» й допомагають злочинцям, які перебувають за ґратами, здійснювати правопорушення.
 
Уже відомі дзвінки «звідти» до батьків нібито затриманих поліцією дітей і вимагання викупу за невідкриття «справи» — не єдина «підприємливість» ув’язнених.
 
Не стали перепоною ґрати й у нашій історії — нещодавно поліція викрила чергову шахрайську схему, організовану у виправній колонії.
 
Йдеться про раніше судимого 43-річного киянина та його 28-річного спільника, який наразі відбуває покарання у виправній колонії на Житомирщині.
 
Цей кримінальний дует поліція столичного регіону взяла на «гарячому». Горе-«винахідники» організували шахрайську схему через інтернет-мережу — ошукували продавців комп’ютерної техніки.
 
Як з’ясували поліцейські, познайомилися поплічники в місцях позбавлення волі, де й виник злочинний план.
 
Коли один з них «відкинувся» (опинився на свободі), то почали втілювати свій «бізнес-план» у життя.
 
На сайтах вони знаходили оголошення, телефонували власнику гаджету та обговорювали всі умови.
 
Гроші псевдо-покупці мали переказати на картку, після чого продавець повинен був відправити товар попутною «маршруткою» до Києва.
 
Послугами пошти шахраї користуватися не ризикували. Коли на абонентський номер продавця надходило смс-повідомлення про нібито зарахування коштів на банківський рахунок, він відправляв майно шахраям.
 
Насправді ж жодної копійки ніхто не переказував і люди залишалися ні з чим: без грошей і техніки.
 
Одним із невдах, який зв’язався з негідниками, був чоловік із Василькова, який невдало «продав» планшет.
 
Він звернувся до місцевої поліції — ця оборудка була останньою в арсеналі новітніх остапів бендерів.
 
Речові докази вилучені, за даним фактом поліція відкрила кримінальне провадження за ч.1 ст.190 Кримінального кодексу України (шахрайство) — ця санкція статті передбачає до трьох років обмеження волі.
 
Вирішується питання про затримання зловмисника, який до цього перебував на свободі, в порядку ст. 208 КПК України. Поліцейські перевіряють причетність кримінального дуету до дванадцяти аналогічних злочинів, скоєних на території Київської області.