Жіноча збірна поступилась австралійським тенісисткам у Кубку федерації

13.02.2018
Жіноча збірна поступилась австралійським тенісисткам у Кубку федерації

Дебютуючи за збірну України в Кубку федерації, 15-річна Марта Костюк виграла один із двох своїх матчів проти суперниць з Австралії. (Фото з сайта albumizr.com.)

Обом тенісним збірним України розпочинати новий сезон випало матчами з добре знайомими суперниками.
 
Нашій чоловічій команді в Кубка Девіса жереб послав шведський колектив, тоді як суперником вітчизняних тенісисток у Кубку федерації стала збірна Австралії.
 
І кожного разу опоненти представників вітчизняного тенісу говорили про велике бажання реваншуватися за попередні невдачі.
 
У зіграному раніше в Дніпрі чоловічому двобої шведи своє прагнення в життя втілили, здобувши мінімальну перемогу над командою Андрія Медведєва.
 
Так само досягли свого й суперники української команди в Кубку федерації.
 
Завдяки перемозі в вирішальному — парному — матчі протистояння, котре минулого уїк-енду проходило в Канберрі, збірна Австралії продовжить боротьбу за підвищення в класі, натомість українки будуть змушені боротися за збереження прописки у Другій світовій групі Кубка федерації.
 
Після затяжної перерви наприкінці минулого сезону українська жіноча збірна знову повернулася до другого дивізіону світової еліти КФ.
 
Проте на свій прем’єрний поєдинок у Другій світовій групі виставити найсильніший склад «синьо-жовті» не змогли. 
 
Зрештою, поєдинок проти збірної Австралії команді Михайла Філіми довелося грати у вельми несподіваному поєднанні, де позицію першого номера віддали юній дебютантці такого поважного турніру.
 
Очікувалося, що лідерські місця у таборі національної команди замість відсутніх двох перших ракеток України — Еліни Світоліної та Лесі Цуренко — займуть наступні за рейтингом тенісистки.
 
Проте ні третьої за рангом у національному «табелі про ранги» Катерини Козлової, ні ветерана української збірної, четвертої ракетки країни Катерини Бондаренко в Канберрі також не було. 
 
Відтак першим номером «синьо-жовтих» у грі проти австралійок була 15-річна Марта Костюк, котра лише кілька днів тому завершила свою юніорську кар’єру.
 
І якщо після сенсаційно вдалого виступу Костюк на своєму першому в кар’єрі дорослому «шоломі», коли, нагадаємо, вона в Мельбурні з кваліфікації дійшла до третього кола основної сітки, її виклик на матч проти австралійок виглядав вельми обґрунтовано, то наявність у заявці на поєдинок разом із сестрами Кіченок 14-річної Дарини Лопатецької взагалі здивували.
 
Утім, нагоди вийти на трав’яний корт у столиці Австралії чемпіонка Європи серед 14-річних тенісисток — Лопатецька — не отримала, хоча спочатку й була заявлена на парну зустріч.
 
Однак в умовах, коли доля україно-австралійського протистояння мала вирішитися саме в парній зустрічі, капітан «синьо-жовтих» на вирішальну зустріч виставив перевірений тандем сестер Кіченок, які провели разом не один матч.
 
Проте їхнього досвіду виявилося замало, аби здолати дует у складі Ешлі Барті та Кейсі Дельакви — 3:6, 4:6.
 
Можливо, якби сестри-близнючки повністю були зосереджені на парних баталіях, результат для збірної України в Канберрі мав би дещо інший вигляд.
 
Утім, і Надія, й Людмила зіграли за «синьо-жовтих» іще й по одному матчу «одинаку», принісши команді одне залікове очко.
 
Як і Марті Костюк, представниці сімейства Кіченок — у даному випадку Надії — вдалося переграти другу ракетку австралійської збірної Дар’ю Гаврилову.
 
Водночас вирішальною в україно-австралійському протистоянні була присутність на корті найсильнішої тенісистки на Зеленому континенті — Ешлі Барті.
 
У всіх проведених 16-ю ракеткою планети поєдинках проти команди України залікові очки здобували саме господарі поєдинку, котрих і вистачило для їхньої загальної перемоги. 
 

ТАБЛО

Кубок федерації. Друга світова група. Австралія — Україна — 3:2 (Барті — Л. Кіченок — 4:6, 6:1, 6:4. Гаврилова — Костюк — 6:7 (3:7), 3:6. Барті — Костюк — 6:2, 6:3. Гаврилова — 
Н. Кіченок — 6:4, 2:6, 3:6. Барті/Дельаква — 
Л. Кіченок/Н. Кіченок — 6:3, 6:4).