У стартових гонках Олімпіади-2018 українські біатлоністи не здобули жодної медалі

13.02.2018
У стартових гонках Олімпіади-2018 українські біатлоністи не здобули жодної медалі

Упродовж перших трьох днів Олімпіади-2018 німецька біатлоністка Лаура Дальмайєр здобула дві медалі найвищої проби. (Фото з сайта olympic.org.)

Золота медалістка Ванкувера-2010, південнокорейська фігуристка Кім Йон А запалила олімпійський вогонь, а президент Республіки Корея Мун Чже Ін оголосив про відкриття XXIII зимової Олімпіади — й змагальний процес у Пхенчхані пішов повним ходом.
 
На його хід, щоправда, трохи впливає не надто привітна зимова погода, проте сильний вітер та міцний мороз заважають лише представникам окремих дисциплін.
 
Зокрема, через ураган організатори змушені були перенести на інший день змагання зі швидкісного спуску у жінок.
 
Побоювання ж, що стовпчик термометра опуститься до критично низької позначки й доведеться обмежити проведення лижних та біатлонних гонок, наразі так і залишилися побоюваннями, хоча вітчизняні «стріляючі лижники» в особі Анастасії Меркушиної i не залишили без уваги низьку температуру атмосферного повітря.
 
Власне, в перші дні Олімпіади, окрім морозу, змаганням біатлоністів заважав і сильний вітер, через що визнані лідери чоловічого біатлону — норвежець Тарьє Бьо та француз Мартен Фуркад, наробивши купу промахів, провалили спринтерську гонку.
 
Як результат, несподіваним переможцем перегонів став німець Арнд Пайффер.
 
Так само відстрілявшись «на нуль», але відставши від переможця на 48 секунд, на 21-й позиції спринт завершив капітан чоловічої збірної України Дмитро Підручний.
 
Артем Прима з двома промахами став 40-м, Сергій Семенов, одного разу поціливши «в молоко», — 46-м; Володимир Семаков завершив гонку на 78-й позиції (3 промахи).
 
При цьому в жіночому спринті нікому з українок відстрілятися «чисто» не вдалося.
 
Із одним промахом Віта Семеренко зупинилася на 14-й сходинці підсумкового протоколу; її сестра Валентина, тричі помилившись на вогневому рубежі, фінішувала 46-ю; Анастасія Меркушина, пробігши стільки ж штрафних кіл, завершила перегони 55-ю, а Ірина Варвинець, не закривши рівно половину мішеней, показала 73-й результат.
 
А от лідер жіночого біатлону — 24-річна німкеня Лаура Дальмайєр — на стрільбищі не помилялася, тож і принесла своїй збірній золоту медаль.
 
Не було їй рівних і в гонці переслідування, тож до своєї колекції з семи золотих нагород чемпіонатів світу німецька зірка жіночого біатлону додала друге олімпійське «золото». 
 
А от її співвітчизнику Пайфферу зробити за підсумками олімпійського «персьюту» чемпіонський «дубль» не вдалося.
 
Розгніваний своїм невдалим безмедальним стартом у Пхенчхані, король чоловічого біатлону Фуркад у гонці переслідування довів випадковість свого спринтерського фіаско й легко відіграв 22 секунди відставання, котрі мав Мартен на старті «персьюту».
 
Водночас українським біатлоністам подібних проривів у гонці переслідування зробити не вдалося. Ба, більше. І Віта Семеренко, i Дмитро Підручний, котрі, теоретично, за ідеальної стрільби, могли розраховувати на п’єдестал, на фініші гонки переслідування погіршили свої стартові позиції, фінішувавши (маючи в пасиві по чотири промахи) на 18-му та 34-му місцях відповідно.