Окупанти схиляють кримських татар до роботи у комісіях на виборах президента Росії

13.02.2018
Агітатори за інтереси Кремля на анексованому півострові вміло поділяють представників кримськотатарського народу на два табори.
 
Тоді як більшість людей заявляє про бойкот всеросійських виборів, підконтрольна РФ влада Криму спритно використовує окремих осіб для створення ілюзії того, що кримські татари нібито підтримують російську анексію Криму та вибори президента сусідньої країни.
 
Подібна інформація тиражується підконтрольним кримській владі телеканалом «Міллет», який поширює провокаційний відеоролик із закликами підтримати Путіна.
 
Нагадаємо, що президентські вибори Москва призначила на 18 березня 2018 року.
 
В окупованому Криму до цієї дати відкриється близько 1,2 тисячі виборчих дільниць, де зможуть проголосувати понад півтора мільйона мешканців півострова.
 
— Агітують тих людей, хто працює у бю­джетній сфері та так чи інакше залежить від місцевої виконавчої влади, — розповідає кримськотатарський активіст, ветеран національного руху Зевджет Куртумеров. — Окупанти мають інформацію, що багато наших співвітчизників на півострові до 2014 року часто брали участь як спостерігачі на виборах та добре знають ці процеси. Нинішня влада намагається використовувати людей у своїх корисливих інтересах.
 
На думку активістів Меджлісу, щодня мешканці Криму стикаються з такими проявами тиранії, як незаконні обшуки, арешти, сфабриковані кримінальні справи, а також насильницькі викрадення людей та позбавлення їх волі на підставі брехливих звинувачень.
 
— Я не розумію, як кілька людей можуть замінити собою думку більшості, — обурюється лідер Меджлісу Рефат Чубаров. — Ці зрадники не зможуть обдурити весь народ. Адже переважна більшість кримських татар ці ви­бори бойкотуватиме, виходячи зі своєї позиції неприйняття окупації Криму.
 
Депутати Верховної Ради України готові прийняти законопроект зі зверненням до міжнародного співтовариства у зв’язку з незаконною підготовкою виборів президента Росії на анексованих територіях.
 
Питання про нелегітимність майбутніх президентських виборів на півострові найближчим часом розглянуть на сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).
 
Лідери міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch зафіксували та розповсюдили інформацію про те, як в окупованому Криму під приводом боротьби з екстремізмом розправляються з інакодумцями, які критикують дії окупантів.
 
— Кримські татари, які мешкають в окупованому Криму, не братимуть участі у голосуванні на виборах президента РФ та готують низку акцій, — каже заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз. — Окупанти з Росії влаштовують терор проти кожної сім’ї, де насмілюються вільно висловлювати іншу точку зору на ті події, які відбуваються в Криму. Але саме робота російської репресивної машини мобілізує представників кримськотатарського народу на активний протест та неприйняття нелегітимних президентських виборів на території окупованого півострова.
 
Акції проти насильства країни-агресора в Криму проходитимуть як на материковій частині України, так і на тимчасово окупованих територіях. Наша країна не визнавала і не визнає вибори до Держдуми країни-агресора, які відбулися на підступно захоплених нею територіях України в 2016 році, а також майбутні вибори президента РФ.