Росія за три роки не виконала жодного пункту «Мінських домовленостей» — Порошенко

13.02.2018
Якось уже й не помітно, що 12 лютого виповнилося три роки підписанню документа, який називається «Комплекс заходів, спрямований на імплементацію Мінських домовленостей».
 
Документ «народжувався» в Мінську за участі президента Росії Путіна, коли на Дебальцівському плацдармі йшли затяті бої ЗСУ з російськими окупантами. 
 
У інтерв’ю австрійському виданню Profil Президент Петро Порошенко згадує, що це був найважчий час, коли в лютому 2015 року від куль регулярної російської армії щодня гинуло майже 25 українських солдатів.
 
«У Мінську ми просиділи 19 годин без сну, без їжі. Потім було досягнуто домов­леності, чого не сталося б без підтримки федерального канцлера Ангели Меркель. Ми, українці, дуже вдячні їй за це, адже ситуація тоді була надзвичайно складною», — підкреслив Порошенко.
 
Водночас він додав: «Однак, як знає весь світ, президент РФ не дотримується взятих на себе обіцянок. Завжди, коли він хоче, він сприяє черговій ескалації».
 
За його словами, після укладення Мінських домовленостей на війні було вбито 824 особи. І це лише офіційні дані. 
 
Звертаючись до Кремля, Порошенко наголосив: «Будь ласка, пане Путін, припиніть убивати людей!».
 
За словами Порошенка, від Росії українці очікують одного: щоб Кремль забрав війська, танки, артилерію, системи залпового вогню.
 
Як він підкреслив, відразу після цього почнеться реінтеграція політичними та дипломатичними методами, і саме про це йдеться в законі про реінтеграцію Донбасу.
 
У свою чергу, Міністерство закордонних справ України наголошує, що Росія за три роки не виконала жодного пункту комплексу заходів з імплементації «Мінських домовленостей». 
 

А ТИМ ЧАСОМ... 

Минулої неділі бойовики ОРДЛО дев’ять разів прицільно відкривали вогонь по позиціях сил АТО, повідомляє прес-центр штабу АТО.
 
Як зазначається, на Луганському напрям­ку ворог удень та за темної пори доби вів вогонь з озброєння БМП, гранатометів різних видів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї неподалік Зайцевого.
 
На Донецькому напрямку противник зосередив свою вогневу активність на приморській ділянці нашої оборони. Зокрема, міномети калібру 120 та 82-мм ворог застосував поблизу Талаківки.
 
При цьому загарбники супроводжували обстріли вогнем з озброєння БМП. Поблизу Водяного та Широкиного зафіксовано ворожий вогонь iз мінометів різних калібрів.
 
Крім того, з великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї незаконні збройні формування порушували перемир’я в передмісті Авдіївки. 
 
Унаслідок ворожого вогню жоден військовослужбовець сил АТО не постраждав.