У Євросоюзі пропонують відмовитися від «літнього» часу

14.02.2018
У Євросоюзі пропонують відмовитися від «літнього» часу

Європа знову думає: переводити чи ні стрілки вперед.

Європейська комісія готова повернутися до питання «літнього» і «зимового» часу.
 
Це відповідь на резолюцію Європейського парламенту від 8 лютого, в якій депутати закликали ЄК провести ретельний аналіз щодо можливості змін в цьому питанні.
 
Переведення часу регламентується директивою 2001 року. Нею ви­значається дата введення «літнього» часу в усіх країнах-членах ЄС, а також дата переходу на «зимовий» час.
 
Однак дискусія щодо цього повертається: зокрема, Польща, Естонія та Фінляндія не в захваті від практики переведення стрілок і пропонують узагалі від неї відмовитися.
 
Речниця Єврокомісії Міна Андреєва повідомила, що Брюссель готовий вислухати аргументи всіх країн і не виключає зміни директиви.
 
«Сьогодні ми проводимо перегляд євросоюзних норм iз метою оптимізації законодавства, і директива про переведення часу також обговорюється», — розповіла Андреєва.
 
Кілька років тому ЄК проаналізувала це питання. Згідно з її висновком, гармонізований час необхідний для правильного функціонування єдиного ринку.
 
Противники переведення часу вважають, що воно негативно впливає на здоров’я громадян, особливо дітей і літніх людей.
 
Тож багаторічна дискусія в Європі про перехід на «літній» час, схоже, вийшла на фінішну пряму, зазначає «Німецька хвиля» з посиланням на документ, який був підготовлений робочою групою Європарламенту під керівництвом чеського депутата Павла Свободи.
 
Пропозицію, яка ініціює відміну переходу на літній час, підтримали 384 депутати, 154 проголосували «проти». 
 
За словами пана Свободи, випущена 1981 року директива Європейських спільнот, а також згадана директива ЄС від 2001 року не принесли очікуваного ефекту.
 
При цьому Свобода послався на останні дослідження, які спростовують прогнози про суттєву економію енергії внаслідок переведення годинників двічі на рік.
 
Натомість, стверджує депутат, зміни добового ритму підвищують ризики для здоров’я людей і тварин, наголосив він.
 
Чеський депутат також вказав на дані, які свідчать про зростання на 30% кількості ДТП в перший тиждень після переведення стрілок годинників.
 
Дебати та голосування в Європарламенті стали першим кроком до можливої відміни переходу на «літній» час в ЄС.
 
Якщо Єврокомісія ухвалить рішення про відміну директиви від 2001 року, то переведення стрілок годинників можуть скасувати окремі країни Євросоюзу. 
 
Ідея відмови від «літнього» часу має найбільшу суспільну підтримку в Польщі, Литві та Фінляндії. Цікаво, що до цієї групи країн входить і Естонія, яка є однією з перших країн Європи, де переходити на «літній» час розпочали ще 1917 року, тобто 101 рік тому. 
 
У листопаді минулого року фінський парламент розглянув громадянську ініціативу про відміну переходу на «літній» час, яка зібрала понад 70 тисяч підписів.
 
Ініціативу довелося відхилити, оскільки Фінляндія має підпорядковуватися директиві ЄС і не може самостійно ухвалювати такі рішення.
 
Але 26 січня цього року Фінляндія вирішила просувати свою ідею відміни «літнього» часу в Європарламенті, заручившись підтримкою інших країн-членів ЄС. Як бачимо, успішно. 
 

ДОВІДКА «УМ»

Ініціатива переходу на літній час належить американському президенту Бенджаміну Франкліну. 26 квітня 1784 року, ще будучи американським посланцем у Франції, Франклін анонімно надрукував листа з пропозицією парижанам економити на свічках, використовуючи вранішнє сонячне світло. 
 
Першою країною Європи, яка скористалась з ідеї «літнього» часу з метою економії вугілля в часи війни, стала Німеччина та її союзник у Першій світовій війні Австро-Угорщина. Там годинники вперше перевели 30 квітня 1916 року.
 
За даними на 2012 рік, 78 країн використовували перехід на «літній» час, а не переводили стрілки в 161 країні.
 
У Північні півкулі «літній» час використовується майже в усіх країнах, зокрема у США, Канаді, Мексиці, у всіх країнах Європи, за винятком Ісландії, Росії і Білорусі, а також у Марокко, Туреччині, Ірані, Азербайджані, Сирії, Йорданії, Лівані, Ізраїлі, Палестині.
 
У Південній півкулі літній час використовується в Австралії (за винятком кількох штатів), Новій Зеландії, Парагваї, Бразилії (за винятком деяких штатів) та Намібії. 
 
Від використання «літнього» часу відмовились Японія, Китай, Індія, Сінгапур, а також республіки колишнього СРСР — Узбекистан, Таджикистан, Туркменістан, Грузія, Казахстан та Киргизстан.
 
Росія відмовилась від переведення годинників з осені 2011 року, прийнявши закон «Про обрахунок часу». Звичайно, що її приклад підхопила Білорусь. Тож питання переходу на «літній» час є не лише прикладним, а й політичним.