Милозвучна топоніміка: декомунізацію вулиць Києва майже завершили

14.02.2018
Радянська влада панувала понад 70 років на теренах України, тож і боротьба з її наслідками триватиме ще не один рік.
 
Це стосується й однієї з ланок викорінення комуністичного минулого — декомунізації (процесу позбавлення наслідків комуністичної ідеології, що розпочався в часи розпаду СРСР та стихійно активізувався під час ленінопаду в період Революції гідності) міст, невеликих населених пунктів та вулиць.
 
І хоча, зокрема, в столиці України це явище набуло широкого масштабу, але ще чимало вулиць і вуличок залишили свої старі зрадянщені назви.
 
Тож, аби не слухати нарікання киян, а головне — нарешті повністю виконати відповідний закон, столична влада повідомила, скільки ще вулиць додекомунізує.
 
А йдеться про 35 проектів рішень щодо перейменування, з яких 12 об’єктів у рамках декомунізації ще не розглянуто.
 
Відзвітували в Київській міській адміністрації, скільки вулиць вже було перейменовано. Наголошується, що із 2014-го по 2017 рік у столиці отримали нові назви 180 вулиць (бульварів, проспектів, провулків тощо), а ось 162 об’єкти було перейменовано саме в межах виконання закону про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки.
 
Зокрема, 12 вулиць було перейменовано Київміськрадою раніше, а 71 вулицю було перейменовано в період із 2015-го по 2017 роки.
 
Нагадаємо, що процес декомунізації легітимізували ухваленим 9 квітня 2015 року Верховною Радою України пакетом законів. 15 травня 2015 року їх підписав Президент України Петро Порошенко, й вони були опубліковані 20 травня 2015 року та одразу набули чинності.
 
16 грудня 2015 року Окружний адміністративний суд Києва за позовом Міністерства юстиції України до Комуністичної партії України про заборону її діяльності заборонив діяльність КПУ.
 
Залишається лише сподіватися, що і в інших містах i містечках України місцева влада, врешті-решт, остаточно завершить процес декомунізації, який уже дещо затягнувся у часі.