На Донбасі просунулися на 10 км і покращили свої позиції ЗСУ

14.02.2018
Рада нацбезпеки i оборони України констатує, що вже впродовж 2017 року Збройні сили України просунулися на Донбасі на 10 і більше кілометрів і значно покращили свої позиції.
 
«Про це приємно говорити, що і 2016-й, і 2017-й роки відрізнялися від минулих тим, що ми не віддали жодного метра своєї землі. Це факт», — зазначає секретар РНБО Олександр Турчинов.
 
За його словами, всі спроби змінити конфігурацію на лінії розмежування для бойовиків i російських військ «закінчились фіаско».
 
«Вони не змогли ні відбити жодний iз населених пунктів, ні просунутись уперед. Навпаки, ще раз хочу підкреслити, наші військові покращили свої позиції, і сьогодні на окупованій території немає сил, які могли б змінити ту лінію розмежування, яка сьогодні склалася», — сказав секретар РНБО.
 
Утiм такі маленькі перемоги даються важкою ціною: лише впродовж минулого понеділка на фронті зафіксовано 11 прицільних ворожих обстрілів, під час яких загинув захисник України, ще двоє бійців отримали поранення.
 
Відомо, що 37-річний боєць 16-го ОМПБ «Полтава» 58-ї бригади Дмитро Сисков, молодший сержант iз позивним «Проводник» iз Чернігова загинув близько 10-ї ранку на одній iз позицій ЗСУ на Луганщині. 
 

ДО РЕЧІ

 ООН має розглянути застосування контингенту в 20 тисяч військовослужбовців iз країн, які не є членами НАТО, і 4 тисячi поліцейських для того, щоб допомогти вирішити кризу в Україні. Про це йдеться у звіті, який презентуватимуть на Мюнхенській конференції безпеки цього тижня.
 
Звіт склав колишній Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен, який тепер є радником Президента Петра Порошенка. Його буде презентовано високопосадовцям, зокрема, спецпредставнику США з питань України Курту Волкеру.
 
«Для операції необхідно залучити низку європейських країн, таких як Швеція, країн, які мають досвід миротворчих операцій, таких як Бразилія, та країн, яким довіряє Росія, таких як Білорусь», — заявив співавтор звіту і експерт з ООН Колумбійського університету Річад Гован.
 
На його думку, створення миротворчих сил може дозволити провести місцеві вибори на сході України відповідно до досягнутих у 2015 році у Мінську домовленостей. «Якщо вдасться досить швидко розгорнути присутність на місцях, можна було б перейти до місцевих виборів за 12 місяців, а потім залишити миротворців на період охолодження, наприклад, на два роки загалом», — наголосив Гован.