Далеко нашим до медалей: українські олімпійці досі не здобули жодної нагороди

16.02.2018
Далеко нашим до медалей: українські олімпійці досі не здобули жодної нагороди

Спортивна пара з Німеччини — Альона Савченко та Бруно Массо — олімпійські чемпіони Пхенчхана з фігурного катання. (Фото з сайта ufsf.com.ua.)

Шостий змагальний день на зимовій Олімпіаді-2018 — й черговий провальний старт у виконанні українських біатлоністів, на яких вітчизнянi шанувальники спорту поклали головні медальні сподівання у Пхенчхані.
 
Попри атмосферу спортивного свята — а олімпійські медалі вже виграли представники 20 країн, подарувавши купу позитивних емоцій своїм уболівальникам, — у вітчизняній біатлонній команді настрій не найкращий.
 
Якщо інших наших олімпійців відправляли до Південної Кореї, особливо не сподіваючись на їхні здобутки, то до виступу українських «стріляючих лижників» прикута підвищена увага.
 
Варто нагадати, що після Олімпіади в Ріо-2016 в «спортивному» міністерстві заявили про пріоритетність подальшого фінансування видів спорту.
 
А, як говорив міністр молоді та спорту Ігор Жданов, на підготовку біатлоністів до зимових Ігор-2018 держава потратила половину бюджету, котрий виділявся на всю олімпійську сім’ю наших «зимовиків».
 
В  індивідуальній гонці кращою в нашій жіночій збірній стала Юлія Джима, котра в першій своїй гонці на Олімпіаді-2018 припустилася двох промахів, автоматично отримала дві хвилини штрафу й, у підсумку, замкнула «топ-20», відставши від сенсаційної переможниці — шведки Ханни Оеберг, котра продемонструвала в гонці ідеальну стрільбу, — на три з лишком хвилин.
 
Трохи краще стріляла Валентина Семеренко, але компенсувати ходом один промах вона не змогла, й з відставанням у 3 хв. 46 сек. фінішувала 25-ю. «Чесно, не було просто сил, настільки втомилася після спринту.
 
Знову відчувався хворобливий стан. Виходили ж на старт тому, що це Олімпіада», — наголосила Валентина Семеренко.
 
Роботу ж на олімпійському стрільбищі олімпійської чемпіонки Сочі-2014 Віти Семеренко, котра припустилася в «індивідуалці» п’яти промахів, та дебютантки Ігор Анастасії Меркушиної, котра заробила шість хвилин штрафу, оцінити взагалі складно.
 
Не знайшлося пояснень і у самої Насті, котра просто розплакалася перед камерами, коментуючи провальну гонку. 
 
Не виключено, що в підготовчому процесі українських біатлоністів до ключових стартів чотириріччя щось пішло не так. Можливо, на них неймовірно тисне тягар медальних очікувань.
 
А можливо, на українських біатлоністок так діє атмосфера в Пхенчхані, котру президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак називає «зовсім не олімпійською».
 
«У Кореї зараз одна проблема — погода. Уболівальників на біатлонному стадіоні немає, ніякого інтересу до змагань. Узагалі не відчувається на стадіоні, що це справді Олімпіада. Всі ховаються від холоду, від вітру», — заявив очільник ФБУ.
 
Не кращим чином склалася «індивідуалка» й для українських біатлоністів-чоловіків, у якій 29-й результат показав Артем Тищенко (0 промахів, відставання — 3 хв. 11 сек.).
 
У день святого Валентина на столицю Олімпіади найшов справжній ураган, від якого постраждало 16 осіб та деяка інфраструктура в прибережному кластері.
 
Щось подібне, загалом, пережила й команда російських хокеїсток, які на олімпійському хокейному турнірі в Пхенчхані завершили груповий турнір на останньому місці з непристойною різницею шайб — 1:15.
 
У кожному поєдинку зі збірними Канади, США та Фінляндії вони пропустили по п’ять шайб.
 
При цьому незайвим буде нагадування, що частина гравчинь збірної Росії формату домашньої Олімпіади в Сочі-2014 опинилися в числі порушниць антидопінгових правил, котрих МОК покарав різного роду дискваліфікаціями.
 
«Ганьба!» — так, загалом, охарактеризували виступ хокеїсток у Пхенчхані російські шанувальники хокею.
 
Чимало критичних стріл випустили й на адресу російської пари фігуристів — Євгенія Тарасова/Володимир Морозов.
 
Через падіння партнерки під час довільного прокату російська спортивна пара втратила нагоду піднятися на олімпійський п’єдестал, першу сходинку котрого, до слова, зайняла наша колишня співвітчизниця Альона Савченко зі своїм новим партнером, уродженцем Франції, а нині громадянином Німеччини — Бруно Массо.
 
«Я на жодну хвилину не втрачала віри у себе та Бруно, без цього не варто було б і приїжджати сюди. Я ніколи не здаюся — у моєму житті це найголовніше», — заявила 34-річна Савченко.
 
Для титулованої уродженки Обухова, що на Київщині, котра раніше каталася з Робіном Шолкови, це були вже четверті поспіль зимові Ігри.
 
До цього в активі багаторазової чемпіонки світу були дві олімпійські «бронзи». Тепер у її колекції є й найвища спортивна нагорода.
 
Українська ж олімпійська збірна в Пхенчхані залишається взагалі без нагород.
 
Дует саночників Олександр Оболончик/Роман Захарків — 20-ті; двоєборець Віктор Пасічник — 30-й; гірськолижниця Ольга Книш — 64-та в гігантському слаломі — такі ось, загалом, неймовірно скромні останні результати наших олімпійців у Пхенчхані.
 
При цьому лідерами медального заліку Олімпіади-2018 залишаються німецькі спортсмени, на рахунку котрих вісім золотих, дві срібні та чотири бронзові відзнаки. Далі йдуть Норвегія (5-7-4), Голландія (5-4-2) та США (5-1-2).