Три президенти пропонують запровадити День української державності

16.02.2018
Три президенти пропонують запровадити День української державності

Президенти Кравчук і Ющенко під час зустрічі з Парубієм.

Три президенти України Леонід Кравчук (1991—1994), Леонід Кучма (1994—2005) і Віктор Ющенко (2005—2010) виступили з новою ініціативою — внести до офіційного календаря нову дату — День української державності.
 
Цю пропозицію Ющенко та Кравчук як представники президентської трійки озвучили під час зустрічі з Головою Верховної Ради Андрієм Парубієм. І передали йому відповідне звернення.
 
«Ідея трьох президентів України щодо Дня української державності — надзвичайно актуальна і заслуговує на підтримку Верховної Ради України, — зазначив Андрій Парубій. — Вважаю, що після загальнонаціонального обговорення, фахових дискусій, ми приймемо відповідне обґрунтоване рішення».
 
Спікер також наголосив, що український парламент був і залишається форпостом українства, тому всі ініціативи, спрямовані на відновлення історичної пам’яті, утвердження української мови, розвитку української культури, зміцнення Незалежності і Державності, «будуть нами ­підтримані», цитує спікера прес-служба парламенту. 
 
Інтригою залишається, яку саме дату варто призначити святковою. І це буде непросте завдання для істориків. Адже проголошення незалежності 24 серпня 1991 року — дата доволі умовна.
 
Насправді українська державність є набагато старшою, неодноразово наголошував третій Президент України Віктор Ющенко, а тяглість українського державотворення триває тисячу років.
 
«Наша державність починається з Київської Русі, — нагадує Ющенко. — На жаль, 1239 рік для Києва і Русі став дуже сумним, коли ми практично втратили владу київської держави. Але в середині ХVII ст. з’явилися основи нової Української держави, свій політичний суверенітет та територіальну цілісність вона виборювала в тяжких боях, а метою життя таких національних провідників, як Хмельницький, Мазепа, Брюховецький, Дорошенко, було мати Українську державу».
 
Третій Президент додає, що через своїх предків ми багато разів намагалися підняти український прапор, і не було покоління українців, якому б не снилась держава Україна.
 
«Лише впродовж XX століття Україна шість разів проголошувала незалежність, — нагадує Віктор Ющенко, — і п’ять разів у нас її забирали. Деякі з держав існували буквально години. Але варто було боротися. Тому незалежність, яку ми проголосили у 1991 році, — одна з найвеличніших подій для української нації. Це наше воскресіння».
 
Але ніяк не початок, наголошує Віктор Ющенко.