Всесвітньо відомий собор Святого Юра у Львові відреставрують за 20 мільйонів

20.02.2018
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив, що уряд виділив 20 млн. грн. на реставрацію собору Святого Юра, «Унікальна споруда потребує термінового ремонту: від електрики і водовідведення до зміцнення фасаду. Зараз вхідні брами в аварійному стані. Коли був у соборі Святого Юра, бачив, як сотні туристів і вірян відвідують храм. У нас є історія, пам’ять, духовність, які важливо берегти».
 
За його словами, почнуть реставрувати комплекс будівель уже цього року, виконавця робіт, до речі, обрали через систему електронних державних закупівель ProZorro.
 
Собор Святого Юра у Львові був збудований ще у 1744—1762 роках. Храм належить Українській греко-католицькій церкві і досі залишається одним із найвеличніших осередків української культури.
 
Митрополичі палати, капітульні будинки, дзвіниця, владичий сад, огорожі, монументальні аркоподібні ворота, фасад собору з могутнім порталом — там епоха бароко не скінчилась.
 
Це святиня, яка на українській землі стала мостом єднання великих надбань християнської культури та духовності двох гілок: візантійського Сходу і латинського Заходу.
 
Тож потрібно докласти величезних зусиль, аби культурну й історичну спадщину таки зберегти, адже в реаліях сьогодення більшість пам’яток перебувають у жахливому стані.
 
Часто, звісно, бракує коштів на відновлення, проте найбільше споруди страждають від рук людей.
 
Адже розкішна барокова позолота затерта безглуздими графіті; мозаїчні панно та вітражні вікна побиті або розграбовані; фрески, просякнуті вологою, клаптями звисають зі стін... Щоб собор могли відвідувати наступні покоління, рятувати його потрібно невідкладно.