У Неаполі на залізничних коліях знайшли мертвою українку з Тернопільщини

20.02.2018
На Тернопільщині — чергова заробітчанська трагедія.
 
На колії залізничної станції в італійському Неаполі знайшли труп молодої жінки — нею виявилася 31-річна Оксана Яцків із селища Коропець Монастириського району.
 
Приїхавши в Італію вслід за матір’ю, теж заробітчанкою, вона більше ніж півтора року пропрацювала там нелегально, в основному прибираючи приватні будинки.
 
За фактом смерті українки поліція Неаполя порушила кримінальну справу, однак наразі ще невідомо, що саме сталося, одна з версій — що молоду жінку жорстоко побили, а потім навмисне залишили на залізничному полотні. 
 
Спільними зусиллями тамтешніх заробітчан-земляків, української церкви в Італії та  Консульства України було зібрано близько трьох тисяч євро, необхідних для кремації та відправлення праху на батьківщину.
 
Однак біда не закінчиться після поховання. Вдома покійна залишила з родичами двох малих дітей — 9-річного хлопчика і 2-річну дівчинку — і маму їм уже не замінить ніхто і ніколи. 
 
Тим часом цей жахливий випадок не поодинокий. Ось лише два зовсім недавніх факти.  У вересні минулого року в італійському місті Верона за нез’ясованих обставин померла 52-річна заробітчанка з Тернопільщини, яка встигла пропрацювати всього кілька днів — вдома залишилися старенька мати і хворий син.
 
А в жовтні в італійській комуні Купрамонтана знайшли повішеною 19-річну Марію Іскру з сусідньої Львівщини.
 
І подібні страшні новини з’являються постійно. Статистики ж про те, скільки жінок повертаються хворими і з надламаною психікою,  скільки заробітчанських сімей руйнуються і скільки дітей iз них отримують психологічні травми та соціальні проблеми на все життя, схоже, взагалі не існує.
 
Та що там казати, коли навіть точну кількість заробітчан у нашій державі не здатні вирахувати. 
 
Приблизна статистика свідчить, що за 25 років незалежності на заробітки виїхало понад шість мільйонів громадян, і їх кількість не зменшується, а щороку зростає.
 
Який відсоток серед них жінок, точно теж навряд чи хтось знає.  
 
Однак, за даними парламентських слухань, ще 2006 року, приміром, із 7 мільйонів громадян України, що працювали на той час за її межами, жінки становили 5 мільйонів.
 
Тернопільщина вже довгий час залишається серед регіонів, звідки на закордонні заробітки виїжджає найбільша кількість людей, зокрема й жінок.
 
В області справді є села, де проживають переважно літні люди і неповнолітні.
 
За висновками експертів, це справжня національна трагедія, про яку говориться багато, однак конкретних і результативних потуг її вирішити з боку держави так і не видно.