На Донеччині бойвики обстріляли будинки трасуючими кулями

21.02.2018
На Донбасі протиборчі сторони продовжують рухатися в напрямку одна до одної, попереджає перший заступник глави Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Олександр Хуг.
 
«Факт залишається фактом, що сторони продовжують рити траншеї, фактом є те, що сторони продовжують рухатися в напрямку одна до одної ближче й ближче. Фактом є й те, що сторони давно вже утримують озброєння в тих місцях, де воно не повинно бути. І факт у тому, що обидві сторони продовжують мінування, незважаючи на їхнi обіцянки, які вони взяли ще у вересні 2014 року», — сказав пан Хуг під час брифінгу в окупованому Донецьку.
 
 У свою чергу, речник Міноборони з питань АТО Дмитро Гуцуляк наголошує, що впродовж минулого понеділка внаслідок ворожих обстрілів позицій ЗСУ загинув один український військовослужбовець 1989 року народження, ще четверо бійців отримали поранення і травми: двоє — під час обстрілу, двоє — внаслідок підриву на вибухівці. Усіх було еваку­йовано до військових мобільних госпіталів, стан здоров’я одного з наших захисників оцінюють як важкий. Ще трьох — задовільний. Наразі вони отримують усю медичну кваліфіковану допомогу.
 
Загалом, за словами пана Гуцуляка, зафіксовано 12 прицільних ворожих обстрілів у бік позицій українських військових. Було випущено близько 20 снарядів iз мінометів калібру 120 мм та близько 30 мін — iз калібру 82 мм.
 
Зокрема, на донецькому напрямку в Жованці внаслідок обстрілу бо­йовиків згорів житловий будинок. «Рашисти стріляли трасуючими кулями з великокаліберного кулемету, навмисно цілячи по житлових будинках», — написав на своїй сторінці у «Фейсбуцi» голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.
 
І зазначив, що, коли один iз будинків загорівся, мешканці Жованки намагалися приборкати пожежу до приїзду ДСНС, працювали під кулями, ховаючись під фундамент, але врятувати будинок не змогли. На щастя, ніхто з людей не постраждав. 
 

ДО РЕЧІ

Після прийняття політичного рішення про миротворчу місію ООН на сході України її розгортання займе щонайменше 6-10 місяців, заявив у прямому ефірі «Свободи слова» глава МЗС України Павло Клімкін.
 
За його словами, цей процес повинен відбуватися в кілька стадій: «Важливо, щоб це відбувалося так, щоб Росія не могла це заморозити на якомусь етапі й використати для тиску на нас і на Захід. Це має бути не географічна логіка — з лінії дотику й далі, а функціональна. Спочатку жорстка безпека, потім уся безпека, а потім тільки підготовка до наступних виборів і якийсь політичний компонент».
 
Клімкін підкреслив, що старт миротворчої місії на Донбасі має розпочатися лише після виходу російських військ iз тимчасово окупованих територій на сході України. «Будь-які інші опції — це замороження. А замороження — це ситуація, яка вибухне в будь-яку секунду, і Росія, безумовно, використає це», — резюмував дипломат.